Du behöver
Smet:
3 dl vetemjöl
2 msk rörsocker
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
5 dl standardmjölk
ägg
25 g smält smör
smör
Fyllning:
1 l äpplen fintärnade, med skalet kvar
4 msk smör
4 msk rörsocker
1 st vaniljstång
1 tsk kanel
Servera med:
rostade mandelspån
vaniljglass
Ugn: 200°
Gör så här
Blanda mjöl, socker, salt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa slätt igen. Rör ner det smälta, avsvalnade smöret.
Låt smeten dra cirka 1 timme. Vispa upp smeten.
Hetta upp en stekpanna med lite smör. Häll i cirka 3/4 dl smet. Vicka pannan så det blir en tunn pannkaka.
Stek till crêpes på båda sidor på medelstark värme.
Fyllning: Stek äppelbitarna mjuka i smör. Blanda i socker, vaniljfrön och kanel. Låt koka ihop ett par minuter.
Fördela fyllningen i ena hörnet på pannkakorna. Vik över pannkakan två gånger, så det bildas en trekant.
Lägg över pannkakorna i en ugnsfast form som smorts med rikligt med smör. Strö lite rörsocker över pannkakorna.
Gratinera i övre delen av ugnen tills sockret smält, cirka 8 minuter. Ta ut och strö över rostade mandelspån. Servera genast med vaniljglass.
Gratinerade crêpes som fylls med smörstekta och karamelliserade äpplen – kan det bli annat än gott?! Och som kronan på verket låter man en kula vaniljglass smälta över härligheten.