8 bitar
Du behöver
- 125 g smör
- 250 g maryland cookies
- 50 g digestivekex
- 2 tsk kakao
Fyllning:
400 g färskost
1.5 dl strösocker
2 ägg
1.5 apelsin
75 g mörk choklad
2 dl crème fraîche
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnera med:
mörk choklad
skållad mandel, skalad och rostad
apelsinklyftor
Ugn: 175°
Gör så här
Botten: Smält smöret och låt det svalna. Smula kakor och kex, gärna i matberedaren. Blanda i smör och kakao. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Låt vila i kylen, ca 1 timme. Förgrädda mitt i ugnen, ca 5 minuter.
Fyllning: Vispa ihop färskost och socker. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt apelsinskal och -saft. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen, ca 30 minuter. Låt svalna något.
Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i mikron. Ta skålen från värmen och blanda i crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred chokladsmeten över kakan. Grädda ca 5 minuter. Låt kallna.
Vid servering: Strö över strimlad mörk choklad och skållade, skalade och rostade mandlar. Lägg på tunt skurna apelsinklyftor.