Du behöver
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 4 msk helt linfrö
- 2 msk mörk sirap
- 2 dl grovt rågmjöl
- 11 dl siktat dinkelmjöl
- 1.5 dl solroskärnor
- 1.5 dl pumpakärnor
Ugn: 250°
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37º. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, salt, linfrö, sirap och mjöl, och arbeta ihop till en smidig deg. Blanda i solros- och pumpakärnor mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.
Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 24 bitar och forma bitarna till bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar eller andra mindre underlag, t ex små skärbrädor, som ryms i frysen. Låt jäsa under duk, 30 minuter. Ställ bullarna på sitt underlag i frysen och efter ca 3 timmar är bullarna frysta och kan läggas över i fryspåsar.
Gräddning: Låt plåten med frysta bullar stå i rumstemperatur medan ugnen värms, ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.