Du behöver
- 4 st fläskkotletter
- smör till stekning
- salt
- nymald peppar
- 150 g rökt sidfläsk
- 2 st vitlöksklyftor
- 200 g champinjoner
- 1 st morot
- 1.5 msk vetemjöl
- 0.5 st flaska rödvin
- 1 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 2 st lagerblad
- 1 tsk timjan
- 1.5-2 dl syltlök
Servera med:
kokt potatis eller potatismos
haricots verts
Gör så här
Bryn kotletterna på båda sidor i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Strimla fläsket. Hacka vitlöken. Dela svampen i bitar. Skala och fintärna moroten.
Stek fläsk, vitlök, morot och svamp i en gryta med smör, ca 5 minuter. Rör ner mjölet.
Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor, och koka under lock, ca 10 minuter.
Lägg i kotletterna. Koka under lock tills de är genomstekta,
ca 10 minuter. Blanda i syltlök. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller potatis-mos och kokta haricots verts.
Den franska klassikern tupp i vin är en av mina favoriträtter. Men i ärlighetens namn är det inte var dag jag tar mig tid att laga originalet. Däremot svänger jag gärna ihop den här förenklade varianten med fläskkotletter.