Lingonbröd med rågmjöl

Du behöver 2 korgbröd: 25 g jäst 4 dl lättmjölk 0.5 dl brödsirap eller vanlig sirap 1 msk salt 3 dl lingon eller lingonsylt 1...

Du behöver

2 korgbröd:

25 g jäst
4 dl lättmjölk
0.5 dl brödsirap eller vanlig sirap
1 msk salt
3 dl lingon eller lingonsylt
1 msk fänkål stött
1 msk rapsolja
4 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl ca

Ugn: 250° / 180°

Gör så här

1

Rör ut jästen i den kalla mjölken i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt sirap, salt, lingon, fänkål, olja och rågmjöl och arbeta i maskinen. Tillsätt vetemjöl lite i taget under gång. Arbeta till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt degen jäsa långsamt under bakduk, ca 1 1/2– 2 timmar.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela den i två delar och forma till två limpor. Lägg dem i två avlånga brödkorgar mjölade med rågmjöl. Lägg skarven uppåt och tryck till i mitten på limporna. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

3

Vänd upp limporna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 10 minuter. Snitta dem med en vass kniv. Sätt in dem i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk värmen genast till 180°. Grädda dem ca 45 minuter. Låt limporna svalna på bakgaller under bakduk.

Scroll to Top