Du behöver
2 korgbröd:
25 g jäst
4 dl lättmjölk
0.5 dl brödsirap eller vanlig sirap
1 msk salt
3 dl lingon eller lingonsylt
1 msk fänkål stött
1 msk rapsolja
4 dl grovt rågmjöl
9 dl vetemjöl ca
Ugn: 250° / 180°
Gör så här
Rör ut jästen i den kalla mjölken i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt sirap, salt, lingon, fänkål, olja och rågmjöl och arbeta i maskinen. Tillsätt vetemjöl lite i taget under gång. Arbeta till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt degen jäsa långsamt under bakduk, ca 1 1/2– 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela den i två delar och forma till två limpor. Lägg dem i två avlånga brödkorgar mjölade med rågmjöl. Lägg skarven uppåt och tryck till i mitten på limporna. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Vänd upp limporna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 10 minuter. Snitta dem med en vass kniv. Sätt in dem i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk värmen genast till 180°. Grädda dem ca 45 minuter. Låt limporna svalna på bakgaller under bakduk.