Du behöver
Deg:
3 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
9-10 dl vetemjöl
Fyllning:
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 st purjolök
600 g färsk babyspenat
olivolja till stekning och pensling
2 st ägg
1,5 tsk salt
2 krm peppar nymald
1 msk oregano
1 dl hackad dill
400 g fetaost
Ugn: 175°
Gör så här
Degen: Blanda vatten, salt, bakpulver, olivolja och vinäger i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
Forma degen till 10 små bollar. Låt dem ligga under en fuktig bakduk i rumstemperatur 1–2 timmar.
Fyllningen: Skala och hacka lök och vitlök, skölj och strimla purjolöken. Fräs spenaten i olivolja, i omgångar, så att den sjunker ihop. Mjukstek all lök på svag värme i olivolja, cirka 10 minuter. Häll upp spenat och lök i ett durkslag och pressa ur vätskan.
Rör ihop ägg, salt, peppar, oregano, dill och smulad ost. Vänd ner spenat och lök.
Smörj en långpanna med olivolja. Kavla ut fem av bollarna till tunna, tallriksstora plattor på mjölat bord. Pensla dem med cirka 1/2 dl olivolja. Lägg dem lite omlott så att de täcker långpannan. Lägg på fyllningen.
Kavla ut resten av bollarna på samma sätt. Lägg dem ovanpå fyllningen och pensla med cirka 1/2 dl olivolja. Rulla upp kanterna och picka ytan med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen tills pajen har fin färg, 1–1 1/4 timme. Låt svalna något och skär eventuellt upp i bitar.
Spanakópitta från Grekland med spenat och fetaost. Genom att kavla ut degen i tunna rundlar och pensla med rikligt med olivolja blir degen skivig och frasig. Pajen kan serveras hel eller skäras i fyrkantiga bitar och är perfekt som tilltugg eller på en buffé.