Du behöver
- 1 st rulle kyld smördeg
- 200 g mandelmassa
- 1 st citron rivet skal
- 1 tsk kanel
- 1 tsk apelsinblomsvatten
- 1 st burk konserverade aprikoser 400 gram
- 25 g mandelspån
- 1 msk flytande honung
Pensla med:
1 st ägg
Citronyoghurt:
4 dl turkisk yoghurt
1 st citron rivet skal
2 msk flytande honung
Ugn 225°
Gör så här
Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vik upp en kant runt om.
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida och lägg den i en skål. Tillsätt citronskal, kanel och apelsinblomsvatten och blanda ihop med en gaffel.
Strö mandelmassan över degen. Låt aprikoserna rinna av och lägg på dem med den kupiga sidan upp. Strö på mandelspån och ringla över honung. Pensla degkanten med lätt uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen, ca 18 minuter.
Blanda ingredienserna till yoghurten och servera till.
Det aromatiska apelsinblomsvattnet utvinns ur apelsinblommorna och passar perfekt med aprikoser och mandel. Finns i affärer med orientaliska varor och i välsorterade livsmedelsbutiker.