Du behöver
- 1 st schalottenlök
- 0,5 st vitlöksklyfta
- 0,5 st purjolök
- 250 g cocktailtomater
- 1 msk olivolja
- 5 dl grönsaksbuljong av fond eller tärning
- 1 st potatis
- 1 tsk körvel eller basilika
- salt, svartpeppar
- strösocker
Servera med:
surdegsbröd valfritt bröd
Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Skölj och dela tomaterna. Fräs löken i en gryta med olivolja tills den blir blank.
Tillsätt tomaterna och låt dem bli mjuka. Tryck sönder dem med en trägaffel. Tillsätt buljongen och låt soppan koka under lock på svag värme, ca 10 minuter.
Skala och riv potatisen fint och tillsätt soppan tillsammans med körvel eller basilika. Rör om medan soppan kokar upp och sjuder i 3 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och socker. Servera med bröd.