Cheesecake med ägg och gravad lax

Cheesecake är alltid lika tacksamt och praktiskt att bjuda på, eftersom den till och med blir ännu godare om man gör den någon dag i förväg. Så här i påsktid blir det förstås en cheesecake med ägg och lax.

Du behöver

Botten:

200 g kavring
75 g smält smör

Fyllning:

1 st rödlök liten
200 g gravad lax
2 st hårdkokta ägg
4 st gelatinblad
250 g kesella
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
2 msk riven pepparrot
flingsalt

Garnera med:

lax gravad i skivor
äggklyfta
citronklyftor
dill och gräslök

8 bitar

Gör så här

1
Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna. Häll över i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna med handen över botten och en bit upp på formens kant. Låt vila i kylen, ca 1 timme.

2
Fyllning: Skala och finhacka löken. Finhacka laxen. Skala och hacka äggen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Blanda kesella och gräddfil. Värm lite av gräddfilsblandningen försiktigt i en liten kastrull, det får inte koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Blanda gräddfilsblandning, gelatinsmet, lax, lök, dill och pepparrot. Vänd ner äggen och smaka av med salt.

3
Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

4
Vid servering: Garnera med laxrosor, äggklyftor, citronklyftor, dill och gräslök.

Scroll to Top