Marockansk kycklinggryta

Torkad frukt, mandel och mustiga kryddor är typiska ingredienser i marockanska grytor. Har man inte möjlighet att åka till Marocko får man hålla till godo med en härlig marockansk gryta.

Du behöver

  • 1.5 kg kycklingdelar
  • olivolja
  • flingsalt nymald peppar
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st stjälkar selleri
  • 1.5 tsk spiskummin mald
  • 0.5 tsk mald koriander
  • 0.5 g saffran
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 st kanelstång
  • 1.5 msk ingefära färskriven
  • 1.5 msk kycklingfond
  • 5 dl vatten
  • 150 g aprikoser torkade
  • 1 dl mandel
  • 1 msk pressad citronsaft
  • harissa ca 1 tsk
  • 1 kruka koriander

Servera med:

bulgur eller couscous

Gör så här

1
Bryn kycklingdelarna i en stekpanna med olivolja. Salta och peppra och ställ åt sidan.

2
Hacka lök och vitlök. Strimla selleristjälkarna. Fräs lök, vitlök och selleri i en gryta med olivolja. Låt spiskummin, koriander, saffran, paprikapulver, kanel och ingefära fräsa med mot slutet.

3
Tillsätt kycklingdelarna, fond och vatten. Koka på svag värme under lock tills kycklingen är genomkokt, 40–45 minuter.

4
Blanda ner aprikoserna i grytan när 15 minuter av koktiden återstår.

5
Skålla och skala mandeln och rosta i en torr och het stekpanna. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner hackad koriander och strö över mandel. Servera med bulgur eller couscous

Scroll to Top