Lax à la Jägersro

En lättlagad rätt där laxen steks läckert gyllene i ugnen.

Du behöver

  • 2 kg lax färsk eller djupfryst

Panering och stekning:

1 st ägg
2 msk ströbröd
2 msk vetemjöl
salt och peppar
75 g margarin

Sås:

4 dl sky
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 st äggulor 2 dl grädde
pressad citronsaft

Garnering:

räkor sparris

Ugn: 225-175°

Detta behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Tina laxen om den är djupfryst. Filea och fjälla den. Skinnet ska vara kvar.

2
Blanda samman vetemjöl, ströbröd, salt och peppar. Klipp dillen.

3
Pensla skinnsidorna med uppvispat ägg. Vänd dem sedan i mjölblandningen.

4
Låt margarinet smälta i en långpanna. Lägg de grövsta dillkvistarna i långpannan. Lägg laxfiléerna ovanpå, köttsida mot köttsida, med klippt dill emellan.

5
Stek mitt i 225° varm ugn ca 15 minuter. Ös någon gång under stektiden. Sänk värmen till 175° och häll den varma buljongen bredvid fisken. Stek ytterligare ca 15 minuter. Ös någon gång under tiden.

6
Tag ut laxen och håll den varm. Sila och mät upp 4 dl sky. Fräs margarin och mjöl till såsen. Späd med buljong och låt såsen småputtra ca 5 minuter.

7
Vispa samman äggulorna med grädden och rör ner det i såsen. Låt såsen bara sjuda nu. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft. Garnera som på bilden. Kokt potatis och kokta gröna ärter smakar gott till.

Scroll to Top