Fylld lammstek med potatisgratäng

Lammstek är festmat. Vill du göra något utöver det vanliga med lammsteken, ber du att få den urbenad i affären och lägger sedan en god fyllning i köttet. Av en urbenad lammstek går det också lätt att skära fina skivor.

Du behöver

  • 1 st lammstek ca 2-2 1
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 tsk rosmarin

Fyllning:

2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 skiva formbröd vitt
1 st persilja knippa
citron rivet skal av 1
1 tsk salt
2 krm peppar
1 st ägg

Potatisgratäng:

20 st potatis medelstora
2 tsk salt
2 dl riven ost
4 dl mellangrädde
2 dl mjölk

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Smula brödet. Klipp persiljan. Riv citronskalet. Fräs löksorterna i lite matfett tills löken är mjuk. Tillsätt persilja, citronskal, bröd, salt och peppar. Rör i ägget.

2
Fördela lökblandningen i lammsteken där benet har suttit. Lägg ihop lammsteken så att den ser hel ut. Bind upp steken med snöre.

3
Gnid in steken med salt, peppar och rosmarin. Lägg steken i en eldfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.

4
Skala potatisarna och skär dem i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Varva potatisen med salt och ost i en smord eldfast form. Häll över grädde och mjölk.

5
Stek köttet mitt i ugnen med potatisgratängen under. Täck eventuellt gratängen med aluminiumfolie. Stek tills termometern visar 70°C, då är köttet lätt rosa. Låt steken vila 5­-10 minuter innan den skärs upp och bjuds tillsammans med potatisgratängen och lättkokta eller stekta grönsaker.

Scroll to Top