Croissanter

Frasiga croissanter sätter guldkant på frukosten.

Du behöver

  • 2.5 dl Ljummet vatten ca 37
  • 50 g jäst
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 8 dl
  • 125 g smör eller margarin

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen i vattnet: Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.

2
Ta upp degen (utan jäsning) på mjölat bakbord och kavla ut till en kaka, ca 30 x 40 cm. Skiva fettet med osthyvel till tunna skivor och lägg på halva degen.

3
Vik över den andra deghalvan och kavla ut till en lika stor kaka som från början. Vik och kavla ca 2–3 gånger till.

4
Dela degen i 2 delar, som formas till 2 runda bullar, som kavlas ut till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka i 8 trekanter.

5
Forma trekanterna till gifflar, som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Värm brödet gärna några minuter i het ugn (ej i mikron) så blir det frasigt igen, om det varit fryst Croissanter kan också bakas av färdig smördeg.

Scroll to Top