Du behöver
- 2.5 dl Ljummet vatten ca 37
- 50 g jäst
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- vetemjöl ca 8 dl
- 125 g smör eller margarin
Pensling:
ägg
Ugn: 225°
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen i vattnet: Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.
2
Ta upp degen (utan jäsning) på mjölat bakbord och kavla ut till en kaka, ca 30 x 40 cm. Skiva fettet med osthyvel till tunna skivor och lägg på halva degen.
3
Vik över den andra deghalvan och kavla ut till en lika stor kaka som från början. Vik och kavla ca 2–3 gånger till.
4
Dela degen i 2 delar, som formas till 2 runda bullar, som kavlas ut till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka i 8 trekanter.
5
Forma trekanterna till gifflar, som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Värm brödet gärna några minuter i het ugn (ej i mikron) så blir det frasigt igen, om det varit fryst Croissanter kan också bakas av färdig smördeg.