Du behöver
Deg:
2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
50 g smör eller margarin
0.75 dl socker
7 st äpplen
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 5-6 port:
Gör så här
1
Smula fettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta samman degen. Lägg den kallt.
2
Lägg matfett och socker i en stekpanna av järn, ca 23 cm i diameter. Hetta upp detta under omrörning tills det liknar en brun sås. Ta bort pannan från värmen. Blir det hårt eller knäckigt, gör det ingenting.
3
Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i ett ca 2 cm högt lager i stekpannan.
4
Kavla ut degen till en rundel lika stor som stekpannan. Lägg rundeln över äpplena. Grädda tårtan nere i ugnen i ca 30 minuter.
5
Lossa lite runt kanten med en kniv och vänd tårtan upp och ned på ett fat. Låt den svalna och servera den sedan nybakad med lättvispad grädde.