Äppeltårta upp-och-ned

Den här äppeltårtan hör till familjens riktiga favoriter och den står därför ofta på bordet hos oss.

Du behöver

Deg:

2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

50 g smör eller margarin
0.75 dl socker
7 st äpplen

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 5-6 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta samman degen. Lägg den kallt.

2
Lägg matfett och socker i en stekpanna av järn, ca 23 cm i diameter. Hetta upp detta under omrörning tills det liknar en brun sås. Ta bort pannan från värmen. Blir det hårt eller knäckigt, gör det ingenting.

3
Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i ett ca 2 cm högt lager i stekpannan.

4
Kavla ut degen till en rundel lika stor som stekpannan. Lägg rundeln över äpplena. Grädda tårtan nere i ugnen i ca 30 minuter.

5
Lossa lite runt kanten med en kniv och vänd tårtan upp och ned på ett fat. Låt den svalna och servera den sedan nybakad med lättvispad grädde.

Scroll to Top