Njut av vintern i Bremen

I den gamla Hansastaden Bremen hittar du allt du önskar av en mysig weekend. Här finns fantastisk mat och dryck samt spännande sevärdheter – allt i en historisk miljö som ligger intill den vackra floden Weser.

                                                                         
Information angående coronapandemin
Klicka här för att ta del av aktuell information om Bremen och pågående pandemi, samt hur stadens verksamheter och evenemang håller öppet.      
Här kan du få mer information om resor till hela Tyskland under pandemin. 

                                                                         

Vackra Bremen ligger cirka 12 mil sydväst om Hamburg. Du kan ta dig hit med tåg från Malmö, på cirka 7 timmar med byten i Köpenhamn, Rödby och Hamburg, eller med bil eller flyg. Väl här kan du enkelt promenera mellan de många sevärdheterna.

Mitt igenom Bremen rinner floden Weser och längst med den ligger Schlachte-promenaden. På den kan du ta en välförtjänt paus på någon av de restauranger som ligger här.

Just nu har du dessutom chansen att vinna en resa hit, mer om det kan du läsa längre ner i artikeln!

Njut av vintern i Bremen
Bremen på vintern. Copyright: WFB / Jonas Ginter

Bremen i sagornas värld

Något som verkligen är en del av stadens identitet är Bröderna Grimms saga om Stadsmusikanterna från Bremen. Som en hyllning till sagan som satte Bremen på världskartan skapade konstnären Gerhard Marcks en stor bronsstaty som står på det centrala torget. Den stod klar 1953 och föreställer huvudkaraktärerna i sagan; en åsna, en hund, en katt och en tupp.

Njut av vintern i Bremen
Statyn av Stadsmusikanterna från Bremen. Copyright: WFB / Jonas Ginter

Unika världsarv

Förutom Bröderna Grimm-sagan finns det två andra sevärdheter på det centrala torget som är signifikanta med staden. Det ena är det 600 år gamla rådhuset, och det andra är den kända Rolandstatyn från 1404 och som är en av stadens mest värdefulla kulturskatter. De är unika i sitt slag och utgör tillsammans ett av UNESCO:s världsarv sedan 2004.

Njut av vintern i Bremen
Rådhuset från insidan. Copyright: WFB/Jonas Ginter

Historiska kvarter

De medeltida Schnoorviertel (Schnoor-kvarteren) är de äldsta i Bremen, och är otroligt mysiga att strosa runt i. Här slingrar kullerstensgatorna bland de små husen, och ingenstans i staden hittar du ett så stort utbud av restauranger, caféer och butiker på en så liten yta som här. Det är perfekt för en värmande paus efter en kylig promenad, och kanske hittar du några julklappar att köpa med hem till dina nära och kära.

Kort härifrån ligger även den 110 meter långa gatan Böttcherstraße. Här ligger också många caféer och butiker, men även två museer och ett stort klockspel med 30 Meissen-porslingsklockor. På gatan sprider sig dessutom en söt doft från Bonbon Manufaktur. Här kan se när alla godsaker tillverkas, köpa med dina favoriter hem, och njuta av den mysiga atmosfären i den lilla butiken.

Njut av vintern i Bremen
Mysiga Schnoorviertel. Copyright: Jonas Ginter

Det kulinariska Bremen

Förutom att besöka flera sevärdheter och mysiga kvarter kan du även avnjuta god mat och dryck i Bremen. Staden är faktiskt känd för såväl sitt kaffe och vin som sin öl.

En annan dryck som tillverkats länge i Bremen är kaffet, och det var här som det första caféet i de tysktalande länderna öppnade redan 1673. Idag ses staden som Tysklands kaffehuvudstad och inte mindre än varannan kopp som dricks i landet tillverkas här, från bland annat varumärket Lloyd Coffee.

Njut av vintern i Bremen
Ta en värmande kopp kaffe på torget. Copyright: WFB Jonas Ginter

I Bremen har det bryggts öl sedan 1000-talet. Här tillverkas många öler i olika bryggeriet och ett av de kändaste ölvarumärkena är Beck’s. Det är en av Bremens främsta exportvaror och kanske känner du igen det från våra Systembolag. Är du nyfiken på hur Beck’s tillverkas kan du besöka bryggeriet i staden för en guidad tur.

Något det läggs mycket hjärta och själ i här i Bremen är produktionen av hantverksöl, eller som tyskarna själva säger – Craft Bier. När det kommer till det går alltid kvalitet före kvantitet. Du kan bland annat köpa hantverksölen Hopfenfänger beer på Bremer Braumanufaktur, som tidigare var en snapsfabrik. Här odlar man humle på den urbana gården mitt i Bremen, och så anordnas seminarier om ölbryggning. Du kan även besök saluhallen Markthalle Acht där du förutom att äta god mat från världens alla hörn, kan njuta av en god Hopfenfänger i deras egen bar. Marhthalle Acht ligger på Domshof street, i stadens kärna.

Njut av vintern i Bremen
Njut av en god öl på Markthalle. Copyright: Ingrid Krause

Den tredje drycken som du inte får missa är vinet, och det avnjuter du bäst i den storslagna Ratskeller. Här har vin serverats sedan 1409, och idag innehåller den drygt sjuttio sidor långa vinlistan över 650 viner. Därför ses den av vissa mer som ett vin-lexikon än en vinlista. Är du hungrig kan du även beställa en traditionell Bremenrätt att njuta av tillsammans med vinet.

Njut av vintern i Bremen
Besök Bremen Ratskeller och njut av gott vin. Copyright: Katja Thiele / plan B Werbeagentur

Bremen bjuder på intressanta historier

Hansestaden Bremen har inte bara en lång historia – här hittar du även många spännande historier, som bland annat den klassiska sagan om stadens musiker. Men det finns även många andra historier om stadens invånare och om händelser bortom stadens välbesökta gator. Dessa berättelser kan du läsa på Bremen-bloggen och ämnena är lika varierade som staden själv. På bloggen kommer du garanterat bli inspirerad och hitta saker att fylla din bucketlist med!
Klicka här för att komma till Bremen-bloggen

Njut av vintern i Bremen
Upplev Bremen hemifrån. Copyright: WFB/Ingrid Krause
Njut av vintern i Bremen
Panoramabild över marknadsplats. Copyright: WFB Michael Bahlo

Här kan du läsa mer om Bremen!

Tävling: Vinn en resa till Bremen eller någon annan stad i norra Tyskland

Just nu har du möjligheten att vinna en resa till Bremen eller någon av de många andra sevärda städerna i norra Tyskland. Tävlar gör du här: 

Scroll to Top