• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upplev naturen i tyska Schleswig-Holstein

  Schleswig-Holstein är en region i nordvästra Tyskland, nära gränsen mot Danmark. Här finns en fantastisk natur som bör upptäckas, men även flera av UNESCOs listade världsarv, högkvalitativa restauranger, roliga evenemang och mycket mer.

  Upplev naturen i tyska Schleswig-Holstein
  Utsikt över marinan i staden Flensburg. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Schleswig-Holstein och pågående pandemi. När det är möjligt att resa igen kan du där även läsa om hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet. 
                                                                           

  Tack vare närheten till Danmark är det lätt att ta sig hit med tåg. Från Malmö tar resan till huvudstaden Kiel från 5 timmar och 20 minuter, med byten i Köpenhamn, Frederica och Rendsburg.

  Regionen har två kuster, en mot Nordsjön och en mot Östersjön. Mot Nordsjön finns många fina och långa sandstränder med tidvatten och det unika Vadehavet. Det är en nationalpark och ett av UNESCOs världsarv, som med sitt ekosystem är hem för många arter, varav flera hotade. På kusten mot Östersjön är det lugnare, och stränderna sträcker sig nästan längst hela kustsidan. Varma sommardagar är dessa populära utflyktsmål för den som vill testa på vattensporter eller ta ett härligt dopp.

  Sylt: Promenaden Westerland. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

  Förutom närheten till havet kännetecknas ­naturen i Schleswig-Holstein av gröna kullar och ängar, långa floder och många sjöar. Landskapet är perfekt för både cykling, vandring, paddling eller för att bara få avkoppling i en vacker miljö. 

  I regionen kan du självklart även avnjuta kulinariska läckerheter på både lyxiga Michelinrestauranger, mysiga caféer och lokala krogar, eller varför inte besöka matfestivalen Schleswig-Holstein Gourmet Festival. För att säkerställa att regionens restauranger och producenter håller hög kvalitet startade man redan 2007 nätverket Feinheimisch, ett regionalt samarbete mellan chefer, bönder och livsmedelsproducenter. På Feinheimischs hemsida hittar du hotell och restauranger som är anslutna till nätverket, sidan är dock på tyska.

  Kocken Johannes King på tvåstjärniga restaurangen Söl'ring Hof på ön Sylt. Copyright: DZT/Jens Wegener

  Regionens städer

  Huvudstaden Kiel är regionens största stad. Här finns mycket att se och uppleva, och under sommaren är staden extra levande. Här kan du shoppa, äta gott och besöka härliga stränder, eller bara strosa runt på de mysiga gågatorna, i hamnen eller längst Kielkanalen. Du kan även besöka museiskeppet U-995, en militärubåt som användes under andra världskriget och som idag är ett museum. Intill u-båten finns Laboes marina minnesmärke som sattes upp mellan 1927 och 1936 för att hedra de tyska marinsoldater som stupade i första världskriget.

  Hansastaden Lübeck är en av regionens större städer. Här kan du njuta av naturen och uppleva Gamla stan som är listad som ett världsarv av UNESCO. 

  Gågata med många uteserveringar i Lübeck. Copyright: DZT/Francesco Carovillano

  I Flensburg på den tysk-danska gränsen kan du koppla av på restaurangerna och njuta av den vackra utsikten. I Büsum vid Vadehavet på Schleswig-Holsteins Nordsjökust finns många lokala fiskare och staden är känd för sina färska räkor. I oktober varje år firas räkdagarna här, och du kan då få smaka på färska räkmackor i hamnen samtidigt som du strosar runt på hantverksmarknaden. 

  Strosa längst vackra gator i Flensburg. Copyright: TA.SH

  En bit in från Nordsjökusten ligger Friedrichstadt, som även kallas för regionens "lilla Amsterdam". I staden finns många kanaler och typiska holländska byggnader, då staden spåddes bli en av de viktigaste handelsstäderna när den byggdes vilket gjorde att många holländare bosatte sig där. 

  Andra platser som är värda ett besök är slotten i Eutin och Plön, UNESCOs världsarv Haithaby som är regionens svar på Sveriges Birka, Dannewerk vid fjorden Schlei, Ratzeburg, Mölln och självklart de vackra sjöarna och skogarna. 

  Schloss Plön i staden Plön på regionens östra sida. Copyright: TA.SH_Lars Christiansen

  Läs mer om regionens städer här!    

  Spännande evenemang

  Här kan du läsa om hur regionens evenemang påverkas av coronapandemin. 

  Under Schleswig Holstein Musik Festival framförs klassisk musik på ett modernt sätt. Musiken spelas ibland på klassiska scener och platser, men ibland på mer ovanliga som till exempel i lador. Är du intresserad av musik är detta en festival för dig. I år är festivalen inställd men planeras hållas som vanligt 2021. Läs mer här!

  En annan festival som går av stapeln här under tre helger i september är Norden Festival. Då kommer artister från Norden och norra Tyskland för att träffas och ta del av varandras musik. På grund är coronapandemin är festivalen inställd i år, men år 2021 går den av stapeln 26 augusti-12 september. Läs mer om Norden Festival här.

  Förutom dessa två festivaler finns det många andra i regionen, allt ifrån Wacken som är en stor heavy metalfestival, till NordArt som är en internationell konstutställning. 

   

  Konstutställningen NordArt. Copyright: TA.SH

  Från mitten på november och fram till några dagar efter jul kan du besöka många julmarknader. De mest kända finns i Lübeck och Kiel, men många andra är också värda ett besök. En sådan ligger i Husum, söder om den dansk-tyska gränsen. Stadens maritima atmosfär avspeglas även på julmarknaden. Andra sevärda julmarknader finns bland annat i Pronstorf, Gut Basthorst, Stockseehof, Gut Bossee. 

  Här kan du läsa mer om regionens olika evenemang!

  Flera naturparker

  I regionen finns det hela sex naturparker, där både djur och natur skyddas. Den största är Holsteinische Schweiz som ligger nära Östersjön. Här finns många cykelvägar vilket gör att du enkelt kan ta dig runt i parken där det ligger både vackra slott och herrgårdar. I parken finns även hela 200 sjöar, så här finns det goda möjligheter till att både segla, paddla och bada. 

  Schlei är regionens nordligaste naturpark. Här finns en 42 kilometer lång fjord som slutar vid Schleswig, staden som vikingarna hade som handelscentrum för flera hundra år sedan.

  Osteefjord Schlei. Copyright: CmbH/Henrik Matzen

  Hüttener Berge ligger mellan Schleswig, Rendsburg och Eckernförde. Här finns stora vandrings- och cykelmöjligheter, och det finns även övernattningsmöjligheter för att du ska få vakna med en fantastisk panoramautsikt över parken. 

  I hjärtat av hertigdömet Lauenburg ligger naturparken Lauenburgische Seen. Här finns, förutom vackra skogar, åkrar och kullar, hela 40 sjöar och många unika djur- och växtarter. 

  Naturparken Aukrug ligger nära staden Neumünster och här finns gamla vattenverk och gravhögar. Gillar du shopping kan du kombinera besöket till med ett besök i staden och dess kända köpcentrum. 

  Mellan Kiel, Rendsburg och Bordesholm ligger naturparken Westensee. Här finns stora hedar och våtmarker, skogar och häckar, och stora möjligheter att testa på olika vattensporter.

  Fyren Quermarkenfeuer Rotes Kliff på ön Sylt. Copyright: DZT/Fransesco Carovillano

  Både aktivitet och avkoppling

   I regionen hittar du många fartfyllda aktiviteter, men även rum för avkoppling. Här finns inte mindre än 13 långa cykelleder som tar dig längst med kusten, Kielkanalen där stora containerfartyg passerar, gränsen till Danmark och tvärs över regionen. På cykelturen kan du uppleva allt ifrån gamla byggnader, mysiga byar och fantastisk natur. Här kan du få tips på olika cykelleder

  Ta dig runt med cykel på någon av cykellederna. Copyright: GARP_Gerald Hänel

   Söker du avkoppling kan du ta dig till regionens västra kust och besöka ett spa och thalossocenter. Här används både sand, salt och lera i behandlingarna. Besöker du centret en annan säsong än sommaren kan du ta en promenad och se på utsikten i det ofta kalla och stormiga vädret, för att sedan värma upp dig i bastun. Det brukar vara riktigt härligt och uppfriskande! 

  Sankt Peter-Ording stylthus. Copyright: TA.SH

  Vill du få fler tips på vad du kan hitta på i Schleswig-Holstein? Klicka här!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!