• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Niedersachsen – i tyska delstaten finns något för alla

  Niedersachsen är Tysklands näst största delstat och ligger i landets norra del. Du kan ta dig till regionens huvudstad Hannover med tåget från Malmö på bara 7,5 timmar. Här finns mycket att se och uppleva – året om.

  Niedersachsen – i tyska delstaten finns något för alla
  Lueneburg: Floden Ilmenau i hamnen. Copyright: ©GNTB/Francesco Carovillano

                                                                           
  Information angående coronapandemin

  Klicka här för att ta del av aktuell information om Niedersachsen och pågående pandemi. När det är möjligt att resa igen kan du där även läsa om hur regionens verksamheter och evenemang håller öppet. 
                                                                           

  Förbundslandet Niedersachsen erbjuder allt ifrån vackra parker och sagolika slott till spännande evenemang och historiska sevärdheter. Här kan du läsa om vad du kan se i delstatens många städer!

  Hannover – Barockträdgårdarna "Herrenhäuser Gärten" och City of Music    

  Hannover är Niedersachsens huvudstad och är så mycket mer än sitt kända mässområde. Staden är en viktig kulturstad med vacker natur och grönområden. 

  Musik är en stor del av Hannover. Kanske känner du till att rockbandet Scorpions kommer härifrån, men något som få vet om är att staden är med i UNESCO Creative Cities Network. Där har den fått den ärofyllda titeln "Hannover – City of music". 

  I Hannover ligger även Eilenriedeskogen, som är större än New Yorks Central Park, den vackra parken Grosser Garten, som är en av Europas största barockträdgårdar och del av de kända "Herrenhäuser Gärten", och ett magnifikt rådhus som ligger vid sjön Maschsee, vid vilken det hålls den tre veckor långa festival Maschsee Festival varje år. På grund av pandemin är festivalen inställd 2020, men kommer hållas igen 2021. 

  Från Hannover kan du enkelt ta dig till många av regionens andra städer för att uppleva fler sevärdheter.

  Braunschweig – Atomur och vackra torg    

  Braunschweig var hemstaden för Henrik "Lejonet", och lejonet är än idag en stark symbol för staden. Det märks bland annat genom den ståtliga lejonstatyn som står på torget Burgplatz, där även slottet Dankwarderode ligger. 

  Braunschweig är känd för sitt atomur som styr många av världens radiokontrollerade klockor. Staden har även gjort sig ett namn för sin flyg- och rymdteknik.

  Lejonstatyn på Burgplatz i Braunschweig. Copyright: Bierwagen

  Celle – Pärlband av korsvirkeshus och Bauhaus-arkitektur

  I Celle finns Europas längst sammanhängande sträcka av korsvirkeshus vilket gör orten till någon slags korsvirkets huvudstad. Som kontrast kan du dock även se ett helt område byggt i sann Bauhausstil, då Celle är en viktig del av konstskolans historia.

  Goslar – UNESCO, kopparmalmgruva och korsvirkeshus

  I Goslar ligger den vackra, medeltida Gamla stan som är med på listan över UNESCOs världsarv, tack vare sina 1500 välbevarade korsvirkeshus. Här bodde den tyska kejsaren under en period i Imperial Palace, som står kvar än idag. 

  I staden finns även Rammelsbergs gruva som är ett av Europas mest framstående industriella monument, och ett av UNESCOs världsarv. Här har det brutits såväl kopparmalm som silver, och sedan 1988 är gruvdriften stängd och är idag ett museum- och besöksgruva.     

  Göttingen – Nobelpristagare och världens äldsta barockmusikfestival

  Göttingen är en känd universitetsstad som främjar vetenskap, och många Nobelpristagare läste vid Göttingens universitet.

  Här hålls även den årliga Händelfestivalen, till ära för barockkompositören Georg- Friedrich Händel. I år firar festivalen 100 år, men när den kommer gå av stapeln är ännu inte bestämt till följd av pandemin. 

  Göttingens Gamla Stan är fin och välbevarad och det är här de flesta sevärdheterna ligger.

  Hameln – Råttfängarens hemstad

  Hameln sattes på kartan via den medeltida sägnen "Råttfångaren i Hameln", som blev känd tack vare bröderna Grimms tolkning. Den kända sagan är viktig för stadens identitet och här kan du bland annat gå guidade turer i sagans fotspår. 

  Varje söndag under sommaren sätter staden upp en 30-minuters gratis teaterföreställning om Råttfångaren som avslutas med ett Råttfångartåg genom Gamla Stan. Årets premiär är dock framflyttad på grund av pandemin. Läs mer om det här.

  Hildesheim – 1000-årig rosenbuske och UNESCO

  De ståtliga St. Mikaeliskyrkan och katedralen Mariendom ligger i Hildesheim, och är listade som två av UNESCOs världsarv. Mikaeliskyrkan uppfördes omkring år 1010 i tidig-romansk byggstil. På Mariendom växer en berömd 1000 år gammal rosenbuske, som enligt legenden var anledningen till varför en av Karl den Stores söner byggde kyrkan år 815. En annan legend är att rosenbusken blev förstörd när Hildesheim bombades under Andra världskriget. Men bara några veckor efter bombningarna visade busken 15 nya rosknoppar.

  Panoramavy över Hildesheim. Copyright: Hildesheim Marketing GmbH/Daniel Fröbrich

  Lüneburg – Den rika saltstaden

  Den gamla Hansastaden har många historiska byggnader som står väl bevarade då staden var en av få som inte bombades under andra världskriget. Här finns bland annat det största medeltida rådhuset i hela norra Tyskland.
  Staden har en historia av att handla med salt då det fanns flera saliner i området varifrån man utvann salt som sedan exporterades utomlands.

  En välbevarad hemlighet är att Lüneburg lär ha Tysklands högsta krogtäthet. I de vackra gamla gavelhusen finns välsorterade specialbutiker där man kan gå omkring i timmar och upptäcka det ena efter det andra.

  Oldenburg – Cyklisternas dröm

  Gillar du att cykla? Då bör du besöka Oldenburg. Det är nämligen en av de mest cykelvänliga städerna i Europa. Ett måste är ett besök till Oldenburgs slottsträdgård som ligger i mitt i staden. Den är anlagd som en engelsk park och K-märkt sedan 1970-talet.

  Oldenburg är även känd som grönkålens huvudstad, och väl här får du inte missa att smaka på traditionell grönkål från Niedersachsen.

  Osnabrück – Bevarade minnen

  Osnabrück är delstaten Niedersachsens tredje största stad. Här undertecknades den Westfaliska freden efter det trettioåriga kriget år 1648. I det sengotiska rådhuset, färdigställt 1512, finns Fredssalen med sina 42 porträtt av sändebuden på fredkongressen och dåtidens härskare som en påminnelse om förhandlingarna. På övervåningarna finns en modell över staden år 1633.

  I staden ligger konstmuseet Felix Nussbaum-museet som lockar många konstintresserade. Museet är tillägnat den judiska konstnären Felix Nussbaum som avrättades i Auschwitz under förintelsen. Här finns många målningar av Nussbaum, men även unika utställningar på temat rasism och intolerans.

  Felix Nussbaum Haus designat av Daniel Libeskind. Copyright: DZT/Torsten Krüger

  Stade – svenskstaden på tysk mark

  Några mil väster om Hamburg på andra sidan floden Elbe sträcker landskapet Altes Land ut sig med sina många kanaler. Här ligger "svenskstaden" Stade där man med stolthet ser tillbaka på åren mellan 1648 och 1712 då Stade tillhörde Sverige.

  Det massiva magasinet Schwedenspeicher, som Karl XII på sin tid lät bygga som proviantlager åt sina trupper, är idag ett av norra Tysklands mest intressanta stads- och regionmuseer. Stades vackra rådhus byggdes även det under svensktiden och stod färdigt 1668. Fasaden pryds än idag av det svenska riksvapnet och Karl XIIs namnchiffer.

  Den gamla stadskärnan omges av de vattengravar och rester av vallarna som Karl XII lät uppföra och här har man i modern tid anlagt promenadstråk och en parkanläggning.

  Wolfenbüttel – Jägermeisters hemstad

  I Wolfenbüttels innerstad finns många välbevarade korsvirkeshus, det mäktiga barockslottet och det stora Herzog August-biblioteket i vilket världens dyraste bok finns - Henrik Lejonets evangeliebok. Är du som turist i Wolfenbüttel bör du besöka den kända Jägermeisterfabriken.

  Unika världsarv listade av UNESCO

  I Niedersachsen ligger flera av UNESCO:s världsarv, som alla är värda ett besök. De Bauhausinspirerade Fagusverken i Alfeld är ett av dem. Det är ett stort komplex som består av tio fabriksbyggnader med stora glasytor som tagits fram av Walter Gropius och Adolf Meyer.

  UNESCO-Welterbe Fagus Werk Alfeld. Copyright: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Dirk Renckhoff

  I Harz-regionen finns två världsarv, varav det ena är vattenreningssystemet Upper Harz Water Regale – perfekt för de som är intresserade av ingenjörsfrågor. I Goslar är hela Gamla stan och dess bevarade byggnader ett världsarv såsom kopparmalmsgruvan Rammelsberg.

  Läs mer om delstatens världsarv här!

  Upplev naturen i Niedersachsen 

  I Niedersachsen finns det inte bara många vackra städer och sevärdheter, här finns även en fantastisk natur. Du kan bland annat besöka de två nationalparkerna Harz och Vadehavet, två UNESCO-biosfärreserver och 14 naturparker varav UNESCO har listat två som världsarv. Det finns gott om vandrings- och cykelleder här, men du kan även testa på vattensporter.

  Solnedgång i Harz. Copyright: TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/Markus Balkow

  Hållbarhet är viktigt i regionen och det finns många besökscenter som visar upp spännande och interaktiva utställningar som handlar om allt ifrån hur man kan upprätthåller ett ekosystem till hur landsbygden kan komma att se ut i framtiden. Här kan alla lära sig något, oavsett ålder.

  Ett sådant ligger i TorHaus i Harz. Från besökscentret får du, förutom intressant information om flora och fauna, en perfekt utgångspunkt för en vandrings- eller cykeltur i den skogstäta området. Varför inte testa en av Tysklands populäraste leder – den certifierade 100 km långa vandringsleden "Harzer Hexenstieg".

  I Niedersachsen ligger Centraleuropas största sammankopplade hedlandskap Lüneburger Heide. Här är inte bilar tillåtna, utan istället får man ta sig fram till fots, på cykel eller med häst och vagn. Har du tur kanske du stöter ihop med hedlandsfåren som strövar fritt för att upprätthålla det kala landskapet. Du kan besöka området året om, men under augusti och september blommar ljungen, vilket många tycker gör området extra vackert.

  Vandrare på Pferdekopf. Copyright: Lüneburger Heide GmbH

  Om du inte kan få nog av vandring är Heidschnucken trail, namnet kommer från fårrasen Heidschnucke, i Lüneburgheden. Detta är en av de vackraste vandringslederna i Tyskland, och Baudensteig-leden i Harzbergen är en dold pärla. Och du som föredrar att cykla får inte missa de populära cykellederna som går längst floderna Elbe och Weser.

  Ta med hela familjen på resan

  I Niedersachsen finns det verkligen något för alla, oavsett ålder. Reser du med barn finns certifieringen "KinderFerienLand", som tilldelats extra barnvänliga destinationer. 

  Ett utflyktsmål som brukar vara uppskattat av hela familjen är Lünenberger Heide, och det är inte så konstigt. Förutom en vacker natur finns här även fler nöjen i form av tema- och djurparker än någon annanstans i Tyskland, och du kan läsa om några av dem nedan. Förutom att besöka parker kan du även ta en promenad på en unik gångväg som tar dig upp bland trädtopparna där du kan njuta av utsikten över Lüneburger Heide (Nindorf).

  Heide Park Resort Soltau
  Detta är norra Tysklands största temapark. Låt barnen eller barnbarnen åka berg-och dalbanan Flug der Dämonen, som sägs vara ett minne för livet. Här har det även skapats en temapark utifrån filmen Draktränaren där stora och små kan bli draktränare, och ett Greta Gris-land för de yngre barnen.

  Heide Park Resort 2020. Copyright: Heide-Park Soltau GmbH

  Serengeti-Park Hodenhagen 
  Här får du möjligheten att åka på safari i ett inhägnat område i Lüneburger Heide. I parken får besökarna en bild av samspelet mellan människor och djur, och det är ett äventyr som passar hela familjen.

  Fågelparken Weltvogelpark Walsrode
  Här finns över 4500 fåglar i de många och stora fågelhägn, som besökarna kan besöka. Något som brukar vara populärt är att se när fåglarna matas på de utsatta mattiderna.

  Kubaflamingo. Copyright: Weltvogelpark Walsrode

  Vill du veta mer om vad du kan hitta på i Niedersachsen? Klicka här! 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!