Därför behöver din kropp omega–3

Att omega-3 kan ha positiv inverkan på hälsan bekräftas i många studier. Men vad är det egentligen bra för? Emil Oldén, livsmedelsagronom och grundare av BioSalma, berättar mer varför omega–3 är bra för kroppen.

Därför behöver din kropp omega–3

Omega-3 är en typ av omättat fett som kroppen själv inte kan producera Därför är vi beroende av att tillföra omega-3 genom kosten. Omega-3-fettsyrorna hjälper kroppen att fungera normalt på flera olika sätt, bland annat bidrar det till hjärtats normala funktion men det är även bra för hjärnan.

De olika formerna av omega-3 finns i råvaror som fisk, linfröolja och valnötter. Enkelt kan man kalla det för växtbaserat omega-3 och marint omega-3. Från växtriket kan vi bara få den korta omega-3-fettsyran alfalinolensyra (ALA) och ifrån havet, genom fisk och alger, kan vi få de långa omega-3-fettsyrorna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA). 

Omega-3 – pure and natural

Biosalma laxoljekapslar tas fram i en patenterad, mild process som bevarar den norska laxens unika näringsämnen samt naturliga och högeffektiva antioxidant astaxanthin. Oljan innehåller laxens naturliga sammansättning av omega-3-fettsyror. Oljan är förädlad
från färsk, norsk lax.
Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost.

Det är dessa långa fettsyrekedjorna som kroppen har mest nytta av och som större delen av forskningen baseras på. De finns först och främst i fet fisk som lax, sill, ansjovis, sardiner och makrill medan vit fisk som rödspätta eller torsk knappt innehåller några omega-3-fettsyror.

HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

För många räcker det att helt enkelt få i sig det rekommenderade intaget av omega-3 genom att äta en varierad kost med fet fisk ett par gånger i veckan. Andra behöver hjälpa kroppen på traven. Emil Oldén, livsmedelsagronom och en av grundarna av BioSalma, förklarar:
– I svensk kosthållning är lax den största och viktigaste marina källan till omega-3. Det är något som lagt grunden för det arbete vi gör. Laxoljan är en av våra viktigaste råvaror när det kommer till våra produkter. Den fisk vi använder filéas och hamnar på tallriken. Resten av den färska fisken tas tillvara och används till våra kosttillskott, säger han och berättar att studier idag visar att vi inte riktigt får samma positiva effekt som förr av att äta fisk, då vi oftast bara väljer de finaste delarna, till exempel laxfilé.Att mat från havet är nyttigt är något som många av oss känner igen. Det är också en av anledningarna till att BioSalma, som tillverkar olika kosttillskott, valt att utgå ifrån havet i flera av sina produkter.

Därför behöver din kropp omega–3
Emil Oldén, livsmedelsagronom och en av grundarna av BioSalma.

– Vi ville tillgängliggöra oljan som tas tillvara vid framställningen av laxfiléer. Delar som huvud, rygg och skinn som annars går till spillo är en förstklassig råvara för oljan som används i våra omega-3-kapslar. Vi som grundat BioSalma har barn och tänker på hållbarhet och jordens begränsningar. Det slöseri som finns inom många områden just nu fungerar inte på sikt, säger Emil, vi måste göra saker smartare och effektivisera vår användning.

HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

Varför är det viktigt att få i sig omega-3?
– Omega-3 har många uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. Den påverkar regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar samt vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. För foster och små barn är omega-3-fettsyran DHA nödvändig för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Hur vet jag att jag har brist på omega-3?
– De flesta bristsymptom på för låg omega-3 halt är diffusa, hjärnan och synens normalafunktion är svår att se. För vissa personer kan låg halt av omega-3 leda till torra och kliande ögon, torr hud och eksem. Om detta beror på brist av omega-3 kommer det redan inom ett par tre veckor förbättras efter att halten normaliserats.

HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

Biosalma

BioSalma är ett nytt svenskt varumärke inom kosttillskott vars ambition är att tillhandahålla hälsoprodukter som i sin helhet levererar funktion och bidrar till ett hälsosamt liv. Deras produkter utvecklas och framställs i Norge. Produkterna som just nu finns hos BioSalma är Omega-3 pure & natural, Omega-3 forte high concentrate, Vitamin D3 family formula, Vitamin D3 high concentrate, Vitamin D3 med gurkmeja ingefära, K2 vitamin och Magnesium mineraltillskott. Biosalmas produkter säljs bland annat på Apotea.se, Bodystore, COOP, ICA, MEDS mfl.

Scroll to Top