10 saker du får se i Italien när du åker buss – som du aldrig hade fått se annars

Den som besökt Italien har svårt att inte älska landet för maten, vädret, vinet och miljön, för att nämna några. Här har vi samlat några platser du bara måste se! Scrolla ner och känn reslusten växa.

Det kniviga med Italien är inte att bestämma att man ska åka. Utan det svåra är att bestämma var man vill åka och begränsa sig. Men du kan vara lugn, vi har knepet – med buss får du uppleva så mycket mer. Med en busspaketresa tillsammans med Scandorama får du njuta av allt du passerar längs vägen och resan blir en del av målet. Vi har plockat ut ett par mer eller mindre okända små guldkorn som du kan uppleva i Italien.

Lago Maggiore

Rocca d’Angera
På Maggioresjöns östra sida ligger borgen Rocca d’Angera majestätiskt på en klippa, en plats noga utvald med utsikt över de viktiga handelsvägarna. Borgen har kopplingar till familjerna Visconti och Borromeo. Här kan du njuta de vackra freskerna, strosa i den medeltida trädgården. Missa inte leksaksmuseet, grundat av en av de borromeiska prinsessorna.

Lago d’Ortas
Av norra Italiens alla sjöar är kanske den minst kända, Lago d’Orta, också den vackraste. Sjöns huvudort Orta San Giulio är en bilfri idyll där du också kan ta en promenad upp till det heliga berget Sacro Monte med sina 20 kapell. Hela platsen finns upptagen på Unescos världsarvslista. Isola San Giulio, döpt efter den helige Julius, är lika liten som bedårande fager och stillheten över sjön är i det närmaste magisk.

LÄS MER OM RESOR TILL LAGO MAGGIORE HÄR

Piemonte med Cinque Terre

10 saker du får se i Italien när du åker buss – som du aldrig hade fått se annars
Staden Acqui Terme ligger i paradislika Piemonte.

Aostadalen
Ljuvliga naturlandskap omgärdar den förnämliga huvudorten Aosta. Här kan du njuta av romerska lämningar och härliga uteserveringar med alperna som kuliss. Aostadalen är Italiens allra minsta region. I Aostadalen finns det många kända skidorter som: Champoluc, Gressoney, Courmayeur och Cervinia.

Acqui Terme
Staden Acqui Terme ligger i paradislika Piemonte. Orten är känd för sina varma källor och goda viner. Piemonte, som betyder vid bergets fot, är vida känt för sitt vackra landskap och de berömda vinerna. Här ifrån tar du dig enkelt vidare till romantiska Cinque Terre i Ligurien. Cinque Terre är en nationalpark som består av fem charmiga byar som undgått exploatering och fått behålla sin genuina atmosfär.

10 saker du får se i Italien när du åker buss – som du aldrig hade fått se annars
I vinområdet Langhe hittar du Neive.

Vinbyn Neive
Neive ligger som en pärla mitt i det kända vinområdet Langhe. Kommunen har knappt 3 000 invånare och erbjuder en enastående stadskärna från Medeltiden. Omkring staden hittar du vinmarker så långt ögat når och området präglas av vingårdar, där många är öppna för besökare. Man kan se ända till den närliggande och välkända vinbyn Barbaresco från stadens utsiktspunkter. Här finns några få restauranger och vinbarer, men annars finns här endast bostäder och lugn och ro.

LÄS MER OM RESOR TILL PIEMONTE MED CINQUE TERRE HÄR

Amarone, Barolo & Chianti

Poggibonsi
Poggibonsi är en av Toscanas mest spännande städer med anor från Medeltiden.
I etruskernas gamla landskap och Italiens största vinregion är miljöerna förtrollande. Muromgärdade städer, solrosfält och cypresser. Här har man odlat vin sedan romartiden. Gatan i centrum är trevlig och befriande fattig på turister, och tempelriddarkomplexet La Magione är utan tvekan värd ett besök. Poggibonsi har också ett brett utbud av restauranger och caféer.

10 saker du får se i Italien när du åker buss – som du aldrig hade fått se annars
Mytomspunna San Gimignano med sina många torn.

San Gimignano
Toskanska bergsbyn San Gimignano är en liten muromgärdad stad i provinsen Siena som har förtrollat betraktaren sedan urminnes tider. Här har inte mycket ändrat utseende sedan Medeltiden. Stadsbilden domineras i hög grad av de 15 torn som omgärdar staden, trånga gränder och piazzor med trevliga uteserveringar och magiskt goda glassar.

Castellina in Chianti
Castellina in Chianti är en vinstad belägen på kullarna mellan Florens och Siena. Den största delen av stadens centrum är byggd under Medeltiden och enstaka spår pekar helt tillbaka till Etruskernas tid. Staden ligger mitt i det kända Chianti vindistrikt där man producerar det berömda rödvinet med samma namn. Utöver rådhuset som ligger i den gamla och väldiga borgen Rocca Comunale di Castellina kan du besöka fästningen Palazzo Ugolini-Squarcialupi eller en av de många borgar, slott eller vingårdar som finns nära byn. På Castellina in Chianti gågata, Via Ferricio finns både souvenirbutiker, mataffärer samt caféer och restauranger, bland annat två med varsin michelinstjärna; Ristorante Albergaccio di Castellina och Ristorante al Gallopapa.

LÄS MER OM RESOR TILL AMARONE, BAROLO & CHIANTI HÄR

Marche

Fiskebyn Portonovo
Portonovo, vackert belägen vid naturreservatet Monte Conero, är omtalad för sitt musselfiske och en av få platser i världen där man fortfarande fiskar vilda musslor. Orten som förr i tiden var en liten fiskehamn fungerar idag huvudsakligen som badort, mestadels för de lokala invånarna. Vattnet är kristallklart och stranden består fina, vita stenar. Här kan man njuta av naturen i lugn och ro, långt borta ifrån turister, men med Monte Coneros gröna bergsväggar vakande över en

10 saker du får se i Italien när du åker buss – som du aldrig hade fått se annars
Loreto är en av de viktigaste pilgrimsplatserna i Italien.

Loreto
Loreto är liten stad belägen på en kulle söder om Ancona. Den ligger några kilometer inåt landet från den adriatiska kusten i Marche-regionen i centrala Italien. Loreto är en av de viktigaste pilgrimsplatserna i Italien. Närmare 4 miljoner pilgrimsvandrar hit varje år.
Loreto är ett katolskt centrum för Jungfru Maria-dyrkan. Enligt legenden flög änglar hit med hennes hus under medeltiden, vilket gjorde att platsen blev ett viktigt pilgrimsmål. En jättestor basilika byggdes upp för att inhysa madonnans hus.

LÄS MER OM RESOR TILL MARCHE

Om Scandorama

I dag är Scandorama en av Sveriges största bussresearrangörer. Att du ska komma hem med oförglömliga reseupplevelser har varit vårt mål sedan vi startade med guidade rundresor för snart 40 år sedan. 2018 erbjuder vi över 80 noga utvalda resor och 11 spännande nyheter – med buss, flyg eller både och! Med fem olika kategorier av resor finns upplevelser för alla smaker. Från myllrande storstäder och weekendresor till underbara rundresor, njutningsfulla vinresor och avkopplande flodkryssningar.

Att resa med guide
Engagerade, kunniga och pålästa. Med kunskap, hjärta och själ. När du reser med våra Scandoramaguider kan du vara säker på en sak – du är i goda händer, från start till mål. Du får inte bara en ciceron utan även en tusenkonstnär vid din sida, som brinner för att ge dig bästa möjliga service. Dessutom kan de också allt det där andra som gör din resa både spännande och trygg – de visar dig guldkornen så att du kan äta den godaste maten och se de vackraste vyerna, de känner lokalbefolkningen och ser till så att din reseupplevelse blir något utöver det vanliga. Din guide står för allt det praktiska så att du kan luta dig tillbaka och njuta av din semester.

Scroll to Top