Åsa-Maria om fadderresan: Våra pojkar fann varandra direkt

Två resor till Kambodja, ett kontinuerligt brevväxlande och möten som gått rakt in i hjärtat. I sex år har Åsa-Maria Petersson varit fadder genom Barnfonden. Något som gett både henne och sonen Adam ett nytt perspektiv på livet.

Detta är Barnfonden

  • Barnfonden är en barnfokuserad utvecklingsorganisation som grundades 1991.
  • Barnfondens vision är en värld där alla barn har möjlighet till en bättre framtid.
  • Barnfonden ingår i det globala nätverket Childfund Alliance, som varje år samlat in fyra miljarder kronor.
  • Barnfondens arbete utgår från FN:s barnkonvention.
  • Här kan du läsa mer

Via en jobbresa i Indonesien, med fokus på välgörenhetsarbete, vaknade Åsa-Marias tankar kring hur hon som privatperson skulle kunna bidra. Att skänka pengar var en given del, men hon ville gärna hitta en lösning där hennes då 5-årige son Adam skulle kunna få komma i kontakt med en person från en annan miljö och kultur. Ganska omgående föll valet på Barnfonden. Organisationen arbetar främst med olika utvecklingsprojekt för hela samhällen, men med barnen i fokus. Förutom det erbjuder de också fadderresor direkt till barnets hemmiljö.  Barnfonen är idag verksam i 25 länder runt om i världen.
–  Varför vi valde just Barnfonden är på grund av att det är en etablerad organisation med ett långsiktigt perspektiv och med fokus på barn – deras utbildning, hälsa och trygghet. Vi kan även lita på att våra pengar verkligen kommer fram och gör en skillnad.    

Åsa-Maria och Adam blev faddrar till Bun Suoen, en pojke i Kambodja som var jämnårig med Adam. De båda pojkarna fann varandra direkt och deras vänskap började med ett enkelt brev och nu fem år senare är de bästa vänner, trots språkliga och geografiska skillnader.
– Båda två bidrar så oerhört mycket i varandras liv bara genom att känna varandra, berättar Åsa-Maria.

Den nyfunna vänskapen gjorde att familjen bestämde sig för att åka ner och träffa Bun Suoen i hans hemby i Kambodja. Åsa-Maria minns barnens första möte.
– När Adam och Bun Suoen träffades så var det lite stelt i några minuter. Sedan plockade vi fram fotbollen vi hade med oss och det visade sig verkligen att sporten förenar! Det var okomplicerat från den stunden och framåt.

LÄS MER: Så blir du fadder i Barnfonden

Att resan blev så lyckad var också tack vare Barnfonden och dess organisation, både i Sverige och på plats i Kambodja. Inför en fadderresa hjälper en handläggare till med planering, bistår med information och tar hand om faddrarna under själva vistelsen.

– All hjälp och stöttning från Barnfonden var enastående. Organisationen i Kambodja var enorm och hjälpte oss väldigt mycket. Jag rekommenderar helt klart att ta chansen och våga sig ut och att träffa fadderbarnet i hemlandet. Det är magi. 

Åsa-Maria om fadderresan: Våra pojkar fann varandra direkt
Både Åsa-Maria och Adam uppskattade sina resor till Kambodja. Foto: Privat

På väg igen

Resan till Kambodja gjorde att familjen fick en chans att se arbetet på plats med egna ögon. Något som också bidrog till en förälskelse i Kambodja som land och de människor som bor där. Därför blev också längtan tillbaka stark och inom loppet av några månader var Åsa-Maria och Adam återigen på väg österut. Denna gången hann de även med ett besök i Vietnam innan en glädjefylld återförening i Kambodja.
– Det blev väldigt känslosamt att återigen träffa Bun Suoens mamma. Hon kramade om oss och ville inte släppa taget. Vi var lika tacksamma bägge två för att se de magiska mötena mellan våra pojkar.

En vänskap som nu har fortsatt brevledes till Adams förtjusning, och ibland rastlöshet.
– I dagens snabba värld och med de möjligheter som internet ger så har Adam många gånger önskat att kontakten mellan Bun Souen och honom kunde gå lite snabbare, genom till exempel mail. Det tar långt tid att skicka brev och vänta på svar, tycker en otålig Adam, skrattar Åsa-Maria.

Har fadderskapet blivit som du tänkt dig?
– Ja, det har gett mig mer än jag någonsin kunnat önska. För mig som mamma har det handlat mycket om förståelsen för olika kulturer och länder, att vi alla ändå är ganska lika, något som vi också velat skicka vidare till barnen. Det tycker jag att vi har lyckats med då Adam och Bun Suoen är tydligt exempel på detta. Deras vardag påminner egentligen väldigt mycket om varandras med skolgång, intresset för fotboll, läsa och kompisar. Dessutom har Kambodja tagit en stor plats i våra hjärtan och det dröjer inte länge förrän vi åker tillbaka igen, säger Åsa-Maria.

LÄS MER: Så blir du fadder i Barnfonden

 

Åsa-Maria om fadderresan: Våra pojkar fann varandra direkt
Scroll to Top