• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför behöver din kropp magnesium

  På senare år har intresset för magnesium ökat starkt. Men vad är mineralet egentligen bra för? Emil Oldén livsmedelsagronom och grundare av BioSalma berättar mer om mineralet som de tar från havet.

  Därför behöver din kropp magnesium

  Magnesium är ett mineral som styr flera nödvändiga processer i kroppen. Det hjälper bland annat immunförsvaret och bidrar till normal muskelfunktion. Magnesium är också viktigt för att nervsignalerna från hjärnan ut i musklerna ska fungera normalt.

  Magnesium finns naturligt i kosten och mat som är rik på just magnesium är bland annat mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter, potatis, färska örter och fullkornsprodukter som till exempel grovt bröd och fullkornspasta. För många räcker det så, att helt enkelt få i sig det rekommenderade intaget av magnesium genom att äta en varierad kost.
  Andra behöver hjälpa kroppen på traven.

  Går inte att överdosera
  Att mäta mängden magnesium i kroppen är komplicerat, och det är därför inte alltid enkelt att avgöra vem som kan behöva ett tillskott. Bara två procent av magnesiumet finns i blodet, resten är uppbundet i annan vävnad till exempel i benstommen. Detta kan vara en av anledningarna till att magnesium sällan bedöms som en bristmineral.
  – Då magnesium är en så viktig mineral för så många processer i kroppen prioriterar kroppen att det finns tillgängligt magnesium i blodet. Det som sker om man inte får magnesium via kosten är att ben och annan vävnad lakas ur. Kroppen kan heller inte lagra magnesium mer än till en viss nivå, så det måste vara en jämn tillförsel av mineralen. Det positiva är att det är svårt att överdosera mängden magnesium, äter man för mycket går det bara rakt igenom, säger Emil Oldén.

  HÄR HITTAR DU BIOSALMAS PRODUKTER

  Emil Oldén, livsmedelsagronom och en av grundarna av BioSalma. Foto: Gabrielle Holmberg.

  Marint ursprung
  Emil Oldén, en av grundarna av BioSalma, har en bakgrund som livsmedelsagronom och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med kvalitetssäkring av dagligvaror. Det innebär i korthet ansvar för ett livsmedel – från råvaruproduktion till färdig produkt på tallriken. Sedan ett par år tillbaka jobbar han med kosttillskott där produkterna, så långt det är möjligt, har sitt ursprung i havet. Laxoljan som ligger till grund för BioSalmas Omega-3 kapsel blev verklighet efter en övertygelse om att man genom en hållbar och patenterad metod kunde ta tillvara på de delar av laxen som inte hamnar direkt på tallriken. När BioSalma sedan bestämde sig för att bredda konceptet med magnesium var det självklart att ta fram en magnesiumkapsel med just ursprung från havet.

  Magnesium är ett löst salt som finns naturligt i havet. Det ska dock inte förväxlas med den sälta som vi känner i munnen när vi får en kallsup. När man utvinner mineralet ur havsvatten låter man vattnet rinna igenom kalciumoxid vilket skapar en reaktion med magnesiumet och det bildas fasta partiklar. I nästa steg tvättas de i sötvatten och kvar blir ett magnesiumpulver som sedan används som råvara till BioSalmas tabletter.
  – Vår tanke har hela tiden varit enkel. För oss har det handlat om att ta fram en effektiv och hållbar produkt. När magnesium utvinns ur havet i vår unika process fångar vi också upp många spårmineraler, närmare 72 stycken, dessa bidrar till att magnesiumet tas upp av kroppen. Utöver det har vi adderat zink, koppar och vitamin B6, säger Emil Oldén. Han förklarar att det beror på att mineralerna ger varandra en bra balans. Har man brist på någon mineral, strävar kroppen efter jämvikt och tar upp det man behöver.

  Varför är det viktigt att få i sig magnesium?
  – Kroppen behöver magnesium för immunförsvarets skull och för att bibehålla ett starkt skelett. Magnesium bidrar också till att celldelning fungerar normalt. Man har även sett att magnesium bidrar till att reducera trötthet, och fungerar lugnande och avslappande så att man lättare kan slappna av, säger han och fortsätter:
  – Hälsofördelarna med magnesium har också likheter med just zink, koppar och B6 som vi adderat till vår kapsel. Zink, B6 och koppar bidrar alla till ett normalt fungerande immunsystem. De olika mineralerna hjälper också kroppen med celldelning, och minskar trötthet och utmattning. Så vitaminerna och mineralerna balanserar magnesiumet väl. Det ser vi som en styrka för produkten.

  HÄR HITTAR DU ALLA BIOSALMAS PRODUKTER

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!