• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så brygger du riktigt gott kaffe – i 5 enkla steg

  Förvaring, vattentemperatur och rätt dosering är tre grundläggande saker du bör ha koll på för att få en riktigt god kopp kaffe att njuta av. Men hur ska man tänka? Här kommer fem tips för en perfekt kopp.

  Så brygger du riktigt gott kaffe – i 5 enkla steg

  Svenskarna är ett av världens mest kaffekonsumerande länder tillsammans med våra några av våra nordiska grannar som alla ligger högt på listan. Högst ligger Finland där man påstås dricka 9,6 kilo kaffe per person. Men vad som är riktigt gott kaffe är svårt att svara på. Då smaken är väldigt individuell och kan variera utifrån var och när det dricks. Men det finns ett par saker du ska ta fasta på för att uppnå just vad du upplever som den bästa koppen.
  1. Förvaring
  Det man ska komma ihåg och ta fasta på är att malet kaffe är känsligt. En öppen påse tappar snabbt sin arom och smaken på första koppen och sista koppen kan skilja sig avsevärt. Men det finns knep att ta till. Mörkt, torrt och gärna svalt är tre önskemål från kaffets sida. Det viktigaste är att förvara kaffet i en så tätslutande burk som möjligt. Eller i sin originalförpackning om den är återförslutningsbar. När det kommer till den stora frågan om förvaring i kylskåp eller ej så råder det lite delade meningar. Det positiva är den jämna och svala temperaturen, det negativa är fukten. Kaffe ska förvaras torrt.  2. Rätt mängd kaffe

  Kaffeblandningen är optimerad för att smaka gott, därför är det viktigt att du doserar rätt. Använd ett kaffemått, vissa bryggare har dessutom kaffemått avsedda för just den bryggaren. Men över lag kan man tänka en rågad matsked per kopp, lite mer än 15 ml eller 6-8 gram per 1,5 dl färdigt kaffe. Är du en av dem som tar mer för ett starkare kaffe, du är inte ensam, välj istället en mörkare rost nästa gång. Många av oss är vane människor och köper alltid samma kaffe. Utmana dig själv och testa om du finner en ny favoritsort.


  3. Rätt temperatur på vattnet
  Ta reda på hur varmt vatten din bryggare når upp i. Helst ska temperaturen på vattnet vara mellan 92 och 96 grader när de träffar kaffet för att smakämnena ska frigöras på ett optimalt sätt. Brygger din bryggare i för låg temperatur kanske du ska testa skillnaden och koka upp vatten som du häller över kaffet i en filtertratt. Är det stor skillnad på smak? Då kanske det är dags att investera i en ny kaffebryggare?  4. Ta hand om din bryggare

  Du använder inte samma kopp veckor i sträck utan att diska så varför står din kaffebryggare eller kaffemaskin orörd i veckor, kanske månader i sträck? Nej det kan vi ofta inte svara på, men försök att hålla den lite renare och kalka av den med jämna mellanrum så kommer också kaffe du brygger smaka bättre.


  5. Blunda och njut

  Kaffe är inte bara ett drivmedel som får oss att orka igenom dagar med mycket att göra och/eller lite sömn. Det är också ett njutbar dryck. Stäng ögonen och njut av den där första koppen kaffe på dagen, eller koppen så ger en paus under eftermiddagen.

  Tänk nytt!
  Känner du att kaffebryggandet på hemmaplan blivit för slätstruket. Nu mera kan du få riktigt avancerade espressomaskiner till vettiga priser, både manuella och automatiska. För även om en kopp svart kaffe är bland det bästa som finns, så är vissa tider på dygnet och vissa dagar då man föredrar en riktigt god latte, cappuccino eller americano.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!