Låt ditt bilval visa att du bryr dig om framtiden

För många är det svårt att välja bort bilen helt för en grönare framtid. Men det behöver inte vara ett antingen eller val. Lösningen – en laddhybrid.

I flera europeiska städer tar man nu krafttag för att minska sina utsläpp från biltrafiken. Det pratas om totalförbud för dieselbilar och fler bensinfordon är inte heller lösningen. Och när det kommer till elbilar känns det inte som att tekniken är lika övertygande i praktiken som det låter. Så hur ska man tänka?

Laddhybrid är idag den drivlina som lyfts fram som mest lovande. En mellanväg som balanserar upp tryggheten, och ger räckvidd utan att för den delen göra avkall på miljöfrågan. Med en laddhybrid från Toyota är du aldrig beroende av hur mycket ström som finns i batteriet. Då eftersom bilens bensinmotor backar upp eldriften i Toyota Prius Plug-In Hybrid. Men du behöver inte vara orolig för att du lägger extra pengar för en laddhybrid som ändå enbart kopplar på bensindriften. Först och främst är Prius Plug-in en bil med batteri och dubbla elmotorer. På ren el tar du dig tyst och utsläppsfritt fram i vardagen. Till och från jobbet, till skola och till olika aktiviteter – i upp till fem mil. Batteriet kan du ladda över natten och på morgonen har du fem nya gröna mil. Flera studier visar att 80 procent av vardagsbehovet täcks av den räckvidd som laddhybriden har, vilket innebär att man sällan behöver använda bensinen i tanken. Har du längre pendlingsavstånd och behöver blandköra ligger bränsleförbrukningen på 0,1 liter per mil. När bilen inte rullar på batteriet så fungerar den precis som Toyotas klassiska elhybrid. Vilket innebär att energin tas tillvara och förs in i batteriet när du till exempel släpper på gasen, bromsar in, eller bilen bara rullar.

LÄS MER: Allt om Toyota laddhybrid 

Låt ditt bilval visa att du bryr dig om framtiden
Foto: Toyota

Sett till energi– och bränsleförbrukning är det start från stillastående som är det moment som förbrukar mest i alla bilar. För Toyotas laddhybrider och hybrider rullas bilen igång av elmotorn. Det görs genom sitt vridmoment vilket har en lägre energiförbrukning än en förbränningsmotor. Elmotorn ger också extra vridmoment när föraren behöver det, till exempel i uppförsbackar.

En rolig och positiv egenskap med Toyota Prius Plug-In Hybrid är tillägget med solpaneler. Om du vill göra bilen ännu grönare så kan du välja till ett solpaneltak. När du kör så förser det bilens elektronik med ström, och när bilen står parkerad laddas batteriet av solen. 

Låt ditt bilval visa att du bryr dig om framtiden
Foto: Toyota

Miniguide till miljöalternativen

Bränslecellsbilar
Bränslecellsbilar har förbränningsmotor, och är att betrakta som elfordon och drivs ofta på vätgas. Genom en kemisk reaktion omvandlas vätgasen till el i bränslecellsstacken. Fördelen är en räckvidd på omkring 50-60 mil, och de tar bara 3-4 minuter att tanka. En nackdel är att det än så länge endast finns ett fåtal tankställen i Sverige. 

Elbil
Elbilarnas räckvidd går stadigt framåt. Vissa tillverkare anger att deras modeller klarar över 40 mil, men många bilar når mellan 20-30 mil på en laddning. Hur de levererar beror dels på hur du kör. Låga temperaturer påverkar också räckvidden. Vid sträng kyla kan räckvidden halveras.

Elhybrid
Här kombinerar en bensinmotor med en elmotor, och bilen laddar själv batteriet. Tekniken ger en låg bränsleförbrukning och låga utsläpp. En anledning till detta är att man använder elhybridtekniken i ett av det mest energikrävande momentet – start från stillastående.

Elmotorn levererar full styrka från första ögonblicket, och deras vridmoment gör att det krävs mycket mindre energi för att sätta en stor vikt i rörelse. En annan viktig aspekt i Toyotas elhybrider är energiåtervinningen. Så fort du släpper på gasen, bromsar in, eller bilen rullar så tas den energin till vara och förs tillbaka in i batteriet.

Laddhybrid
Med en laddhybrid kan du, precis som du hör på namnet, också ladda hybridbatteriet i din bil hemma eller vid laddstolpar. Toyotas modell Prius Plug-in kombinerar tekniken från den självladdande elhybriden med möjligheten att komplettera med att ladda hybridbatteriet, vilket möjliggör att du kan köra längre sträckor på ren el. Med Toyota Prius Plug-in kan du ta tillvara på solenergin då den finns med solpanelstak som tillval.

LÄS MER: Allt om Toyota laddhybrid 

Scroll to Top