• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Låt ditt bilval visa att du bryr dig om framtiden

  För många är det svårt att välja bort bilen helt för en grönare framtid. Men det behöver inte vara ett antingen eller val. Lösningen – en laddhybrid.

  Låt ditt bilval visa att du bryr dig om framtiden
  Hybridbil från Toyota. Foto: Toyota

  I flera europeiska städer tar man nu krafttag för att minska sina utsläpp från biltrafiken. Det pratas om totalförbud för dieselbilar och fler bensinfordon är inte heller lösningen. Och när det kommer till elbilar känns det inte som att tekniken är lika övertygande i praktiken som det låter. Så hur ska man tänka?

  Laddhybrid är idag den drivlina som lyfts fram som mest lovande. En mellanväg som balanserar upp tryggheten, och ger räckvidd utan att för den delen göra avkall på miljöfrågan. Med en laddhybrid från Toyota är du aldrig beroende av hur mycket ström som finns i batteriet. Då eftersom bilens bensinmotor backar upp eldriften i Toyota Prius Plug-In Hybrid. Men du behöver inte vara orolig för att du lägger extra pengar för en laddhybrid som ändå enbart kopplar på bensindriften. Först och främst är Prius Plug-in en bil med batteri och dubbla elmotorer. På ren el tar du dig tyst och utsläppsfritt fram i vardagen. Till och från jobbet, till skola och till olika aktiviteter – i upp till fem mil. Batteriet kan du ladda över natten och på morgonen har du fem nya gröna mil. Flera studier visar att 80 procent av vardagsbehovet täcks av den räckvidd som laddhybriden har, vilket innebär att man sällan behöver använda bensinen i tanken. Har du längre pendlingsavstånd och behöver blandköra ligger bränsleförbrukningen på 0,1 liter per mil. När bilen inte rullar på batteriet så fungerar den precis som Toyotas klassiska elhybrid. Vilket innebär att energin tas tillvara och förs in i batteriet när du till exempel släpper på gasen, bromsar in, eller bilen bara rullar.

  LÄS MER: Allt om Toyota laddhybrid 

  Foto: Toyota

  Sett till energi– och bränsleförbrukning är det start från stillastående som är det moment som förbrukar mest i alla bilar. För Toyotas laddhybrider och hybrider rullas bilen igång av elmotorn. Det görs genom sitt vridmoment vilket har en lägre energiförbrukning än en förbränningsmotor. Elmotorn ger också extra vridmoment när föraren behöver det, till exempel i uppförsbackar.

  En rolig och positiv egenskap med Toyota Prius Plug-In Hybrid är tillägget med solpaneler. Om du vill göra bilen ännu grönare så kan du välja till ett solpaneltak. När du kör så förser det bilens elektronik med ström, och när bilen står parkerad laddas batteriet av solen. 

  Foto: Toyota

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!