12 råd som ger dig friskt och starkt hår: Experternas bästa tips

Hur ofta ska jag tvätta håret och vilka produkter är bäst att använda? Hur ska jag rädda slitet hår? Här ger experterna svar på hur du får ett tjockt och friskt hårsvall.

Lars Skjøth är utbildad i näringsvetenskap och biokemi och grundare av Hårklinikken. Anne-Sophie Skjødt Villumsen är frisör och grundare av den gröna frisörkedjan Zenz. Här svarar de på 12 vanliga frågor om hårdvård.

Lars Skjøth och Anne-Sophie Skjødt Villumsen. Foto: Hårklinikken, Zenz

Hur ska håret tvättas?

Lars: Det är viktigt du tvättar och sköljer hårbotten noga. Massera gärna ordentligt, utan att det gör ont. Själva håret blir ju rent när schampo och vatten sköljer genom det.

Hur ofta ska håret tvättas?

Lars: Om ditt hår och din hårbotten är frisk kan du tvätta håret två gånger i veckan. Många vill helst tvätta håret varannan dag och använder du rätt produkter är det inte skadligt att tvätta håret ofta. Det kan bidra till en mer optimal hårväxt.

Påverkar väder och vind håret?

Lars: Det kan påverka hårets kvalitet markant. Kallt vinterväder är mycket torrt och tillsammans med blåst och regn kan det torka ut håret. Därför behöver håret mer fukt under den tiden på året för att inte försämras eller förändras. Det kan vara bra att inte tvätta håret för ofta när vädret är torrt.

Finns det ingredienser i schampo och balsam som jag bör undvika?

Anne-Sophie: Var försiktig med produkter som innehåller mycket silikon eller vissa parfymer och sulfater. För mycket silikon kan i värsta fall ge håravfall eftersom hårbotten inte kan andas ordentligt. Sulfat är ett fettlösande ämne och när det är för starkt kan du få problem med den naturliga balansen i hårbotten. EU har listat 26 parfymämnen som är starkt allergiframkallande och de bör du såklart inte använda för ofta.

Hur ska jag som konsument kunna hitta rätt i djungeln av ingredienser?

Anne-Sophie: Det bästa tipset är att välja produkter som är Svanen-märkta. Då kan du vara 100 procent säker på att produkten inte innehåller några problematiska ämnen.

Kan specialschampo, -balsam eller -hårkurer rädda skadat hår?

Lars: Det kan inte reparera det med mindre än att de öppnar hårstrået och tillför fukt i ­håret igen. Många hårkurer lägger sig bara som en hinna utanpå hårstrået och tillför glans och det gör att håret känns fuktigare. Men det är ingen djupgående kur. Därför ska du välja produkter som tillför fukt.

Vilka stylingprodukter är särskilt bra eller dåliga för håret?

Lars: Det är mycket få stylingprodukter som är bra att få på huden. Fråga dig själv: ”Vill jag ha den här produkten i ansiktet?” Det är ett bra rättesnöre. Produkter som är baserade på oljeliknande ingredienser kan vara bra för slitna hårtoppar, de kan hindra dem från att brytas.

Är torrschampo bra eller dåligt?

Lars: Torrschampo är ett bra exempel på en produkt som är skadlig för håret. Torrschampo har ingenting med schampo att göra. Det är en produkt som binder hårbottens fett och döda hudceller till sig. I kontakt med hårbotten kan det orsaka klåda, rodnad och inflammation. Ofta kan en inflammation i hårsäcken ge ärrvävnad och det kan i sin tur sätta stopp för hårväxten.

Hur fungerar inpackning och balsam?

Anne-Sophie: Det hjälper inte att använda en inpackning istället för balsam eftersom en inpackning i regel är gjord av protein som ska lägga sig på hårets fibrer. Och det gör det först efter 10–15 minuter. Effekten blir bättre om man tillsätter värme, antingen med hårfönen eller med en varm handduk virad om håret. Balsam gör håret mjukt direkt, täpper till hårstrånas små fjäll och gör det mer lättkammat.

Fungerar alternativa behandlingar med till exempel citron och kokosolja?

Anne-Sophie: Citron är en vanlig allergen så det ska du inte använda. Om du gör egna produkter ska du vara väldigt försiktig. Ros, kamomill, citrus, rosmarin och lavendel innehåller alla de 26 parfymämnena som du bör undvika om du vill slippa allergi. Kokosolja går bra att använda men molekylerna i kokosoljan är så stora att de inte kan tränga in i hårfibrerna eller hårbotten. Du kan i stället använda olja av avokado, kaktus, jojoba eller aprikoskärna.

Vilken frisyr är bäst för håret?

Lars: En frisyr där man drar så lite i håret som möjligt. Undvik hårda flätor, hästsvansar och hårband som alltid sitter på samma ställe. När du sätter upp håret, se till att det inte sitter för stramt. Flytta tillbaka gummibandet en halv eller hel centimeter när du satt upp håret så att det inte drar för mycket i det.

Vilket är bästa tipset mot slitet hår?

Lars: Undvik värme och fön. Det förstör håret. Om du ändå måste torka håret med fön, ställ in den på kall eller ljummen styrka. Kom dock ihåg att det inte bara är värmen utan också den elektriska torra luften som skadar håret. Sätt inte upp håret för ofta. Låt det falla naturligt i stället. Och när du sätter upp det, sätt inte upp det för hårt och se till att håret är helt torrt. Fuktigt hår kan bidra till svamp i hårbotten.

Anne-Sophie: Använd bra schampo och balsam, gärna naturliga produkter. Använd också en bra hårborste. Borstar med svinhår är toppen att borsta håret med. Gummi- eller plastborstar som är snälla mot håret är ett bra alternativ. Klipp håret med jämna mellanrum. Om hårtopparna delar sig, klyvs de ju uppåt.

Scroll to Top