• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anna-Karin, 46: Äntligen orkar jag bjuda hem vänner igen!

  Det smög sig på, känslan av orkeslöshet och trötthet. Den förut så pigga Anna-Karin orkade ingenting. Kanske jobbade hon för mycket? Kanske var det stress? Eller något annat? Hon visste ju att hon har hjärt-kärlsjukdom i släkten…

  Anna-Karin, 46: Äntligen orkar jag bjuda hem vänner igen!

  Anna-Karin har hjärt- kärlsjukdomar på sin mammas sida. Hennes mamma har högt blodtryck och äter blodtryckssänkande medicin, mormor och morfar hade också problem med hjärta och kärl. Och en morbror dog i sviterna av en hjärtinfarkt inte ens fyllda 50. Det var självklart att Anna-Karin började fundera på sin egen hälsa.

  – Jag tycker att var och en har ansvar för sin kropp och sin hälsa och att man ska göra vad man kan för att hålla sig frisk. Lokförare ligger dessutom i riskzonen för hjärt-kärlsjukdomar på grund av oregelbundna arbetstider och mycket stillasittande.

  När energin kom tillbaka insåg Anna-Karin hur fruktansvärt trött hon tidigare hade varit.

  Q10 i kombination med selen
  Av en händelse fick Anna-Karin Martinsson för ett och ett halvt år sedan höra talas om att om man tar selen i kombination med koenzym Q10 kan man bli pigg och få mer ork. Det kunde vara värt att testa, tänkte Anna-Karin som verkligen var enormt trött. Hon läste på och insåg också att dessa ämnen kunde vara bra för hjärthälsan. Hon började och efter ett par tre veckor märkte hon skillnad.

  – Plötsligt fick jag lust och ork att börja göra saker igen. Energin kom tillbaka. Och först då insåg jag hur fruktansvärt trött jag varit innan. Det är lömskt med orkeslöshet som smyger sig på, med tiden blir det ett normaltillstånd att känna sig trött hela tiden.

  Anna-Karins gnista är tillbaka efter flera års trötthet.


  Orken kom tillbaka
  Också Anna-Karins mamma började äta selen och Q10.

  – Det var lite lustigt, för jag berättade för mamma att jag fått tillbaka min energi och då sa hon att samma sak hänt henne när hon ätit preparaten en tid.

  Något halvår efter att Anna-Karin börjat äta tabletterna och kapslarna tog de slut och hon glömde att beställa nya. Ganska snart sjönk energinivåerna och hon blev trött igen.

  – Det var rätt uppenbart varför, så jag skyndade mig att köpa nya och ganska snabbt återvände orken. Nu är gnistan tillbaka och jag tycker till exempel att det är roligt att bjuda hem vänner på middag och vara social igen, sådant som jag bara inte orkade förut.  

   

  Tre tillskott att testa

  Q10 i kombination med selen

  Tillskott av selen och Q10 i kombination anses stärka hjärtat och minska risken för hjärtdöd. Behovet av Q10 och selen anses öka om kroppen utsätts för påfrestningar som stress, operationer, infektioner och sjukdomar.
  Exempel på tillskott: SelenoQ10, Bio-Qinon Q10, Holistic Selen.

  Omega-3

  Omega-3 som innehåller både EPA och DHA.
  Exempel på tillskott: Fritt Flyt Omega-3, MorEPA Smart Fats, Pharbio Omega-3 Forte

   


  Magnesium

  Magnesium anses vara ett viktigt mineral för kroppen då den anses stödja funktioner som normal hjärt-, muskel- och nervfunktion samt en normal energi- och ämnesomsättning.
  Exempel på tillskott: Salus Flytande Magnesium, PurePharma M3, Alpha Plus Mervital Magnesium.


  Mindre hjärtstress med Q10 och selen

  Svenska forskare med professor Urban Alehagen från Universitetssjukhuset i Linköping, har studerat selen och coenzym Q10 och kommit fram till att en kombination av dessa preparat kan ge förbättrad hjärtfunktion och mindre hjärtstress.

  Q10 är en vitaminliknande substans som bildas naturligt i kroppen och som är nödvändigt för kroppens celler för att bilda energi. Finns i stora koncentrationer i hjärtmuskeln. Kroppens förmåga att själv bilda Q10 minskar med åren.

  Selen är ett spårämne som hjälper till att skydda oss från så kallad oxidativ stress som är en inre kemisk obalans. Oxidativ stress uppstår när kroppen producerar för mycket skadligt syre, främst fria radikaler. Mycket oxidativ stress ger bland annat ökad risk för att utveckla olika sjukdomar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!