Slipp ständiga urinvägsinfektioner!

Varje år får omkring 400 000 svenska kvinnor diagnosen urinvägsinfektion. Många av dem har återkommande besvär och äter flera antibiotikakurer om året. Det kan kännas hopplöst, men det finns faktiskt en hel del du kan göra för att förebygga och lindra urinvägsinfektioner!

Urinvägsinfektion kan vara en riktig pina. Det gör ont i magen, svider när man kissar och man känner sig trött och frusen. Ungefär 60 procent av alla kvinnor drabbas någon gång i livet och en del får dessutom återkommande besvär.

– Högst två urinvägsinfektioner på ett år räknas som normalt, att ha fler kallas för recidiverande urinvägsinfektion och man räknar med att 1-2 av 10 kvinnor lider av detta, berättar Hemmets Journals läkare Lennart Skoog.

Varför vissa kvinnor får många urinvägsinfektioner vet man inte i dagsläget. Det kan bero på något genetiskt, eftersom det ofta är flera i samma familj som drabbas av upprepade infektioner.

– Oturligt nog är det så att en del personer lättare får urinvägsinfektion än andra och risken ökar om man fått upprepade antibiotikakurer som stört den normala bakteriekulturen.

– Man hör ofta att till exempel kyla, väta, kalla bad eller lågt vätskeintag skulle öka risken för att drabbas av urinvägsinfektion, men det finns faktiskt inga vetenskapliga studier som kan styrka detta. De bakterier som orsakar infektionen kommer istället från din egen tarm och kan under vissa förhållanden lättare få fäste i slidan och på så sätt orsaka urinvägsinfektion, säger Lennart Skoog.

Hos kvinnor är urinröret ganska kort, bara 4-6 cm, vilket gör att bakterierna ganska lätt kan vandra upp till urinblåsan. Män drabbas också av urinvägsinfektioner men inte alls i samma utsträckning.

– Det allra viktigaste för att minska risken att få urinvägsinfektion är att bli undersökt i underlivet och urinvägarna så att inte de upprepade infektionerna beror på något annat. Det kan vara att du inte tillräckligt tömmer din urinblåsa, har sköra slemhinnor i underlivet på grund av brist på östrogen vilket lätt ger tillträde till bakterier, eller kanske har ett framfall. Be din vårdcentral om remiss till en gynekolog, förklarar Lennart Skoog.

Slipp ständiga urinvägsinfektioner!
Hemmets Journals läkare Lennart Skoog.

 

Vänta fem dagar

Det är inte nödvändigt att behandla lindrigare urinvägsinfektioner med antibiotika. Behandling med antibiotika syftar i första hand bara till att förkorta tiden man har besvär. Kan man undvika antibiotika kan kroppen själv i regel ta hand om läkningen.

– Har man bara sveda och ingen feber kan man lugnt vänta i fem dagar innan man söker läkare för att slippa onödiga antibiotikakurer. Cirka 30 procent blir symtomfria utan behandling efter en vecka.

Några knep

Det finns i nuläget väldigt lite forskning på egenvård vid urinvägsinfektioner. Det bästa är att testa sig fram. och undvika det man själv upplever att man får besvär av. Det finns även några generella knep att ta till.

– Det är viktigt att alltid tömma blåsan före sängdags och efter sexuellt samliv, för att “rensa” urinröret från eventuella bakterier som inte ska vara där. Man ska heller inte gå och hålla urinen om man känner sig kissnödig.

Stämmer det att tranbär kan motverka urinvägsinfektion?

– För vissa kvinnor verkar tranbärsjuice minska risken för återkommande besvär, men man måste dricka cirka en halv liter per dygn för att se denna effekt. Man kan istället ta tranbärskapslar som innehåller koncentrat. De finns på apotek och i hälsokostaffärer. Om du äter det blodförtunnande läkemedlet Waran ska du dock inte försöka med tranbär, eftersom det gör att blödningsrisken ökar.

– Nya forskningsrön visar att det inte är själva surgörningen av urinen som är av betydelse utan en direkt blockering av bakteriernas förmåga att fastna i urinvägarna. Så surgörningen med C-vitamin är nog dessvärre också tveksamt om det hjälper, förklarar Lennart Skoog.

Någon annan ny forskning på gång?

– Nya rön visar att man kan pröva att spruta in så kallade goda bakterier i urinblåsan som hindrar sjukdomsorsakande bakterier att fastna i urinvägarna. Det pågår studier kring detta men mer forskning behövs.

Slipp ständiga urinvägsinfektioner!
Tänk att kunna bada utan att oroa sig för urinvägsinfektion!

Maria Ekstrand

Ålder: 53 år
Familj: Vuxna barn
Bor: Malmö
Gör: Socialarbetare

Maria, 53: Besvären är nästan helt borta!

Det var i samband med klimakteriet som Maria Ekstrand började få besvär med återkommande urinvägsinfektioner.

– Jag tvingades ta flera kurer med antibiotika. Det blev som en ond cirkel. Antibiotikan hjälpte ju för stunden, men slog ut de goda bakterierna också, och det dröjde inte länge förrän besvären var tillbaka.

Antibiotikan hade även andra trista biverkningar.

– Jag blev väldigt dålig i magen, fick svampinfektioner och började oroa mig för att bakterierna skulle bli resistenta. Efter varje antibiotikakur så tror man ju att man är botad. Sedan kommer den där välbekanta ilningen igen, när man går på toaletten, och man tänker: “Nej, inte igen!”

Maria upplevde att hon inte riktigt fick förståelse från läkarna. De skrev bara ut ännu en antibiotikakur.

– Det var väldigt jobbigt. Att ha urinvägsinfektion är ju hemskt! Det gör så ont när man går på toaletten att man inte vet om man ska skrika eller gråta. Dessutom får man trängningar och blir väldigt trött och nedstämd. Ingenting känns kul. Urinvägsinfektion syns inte utanpå, men det är otroligt jobbigt och påverkar hela livskvaliteten.

Tack och lov fick Maria tips från en väninna om ett växtbaserat läkemedel som i kliniska studier visat sig vara lika effektivt som antibiotika vid lindriga urinvägsinfektioner.

– Jag testade och blev väldigt positivt överraskad. Nu tar jag Canephron varje gång jag känner att en urinvägsinfektion är på gång och har i princip inga problem alls. Det är en stor lättnad att ha hittat något som funkar!

Slipp ständiga urinvägsinfektioner!
Maria fick tips om ett växtbaserat läkemedel som nu hjälper henne att hålla urinvägsinfektionen borta.

Marias 5 tips…

… till dig som besväras av återkommande urinvägsinfektioner:

1. Gå inte och dra på det. Om du känner att det ilar till när du går på toaletten, börja behandla dig själv med naturläkemedel redan där och då och låt det inte slå ut i full blom.

2. Använd bomullstrosor. Till vardags är jag noga med att använda underbyxor i bomull som är lite luftiga och stora och inte skär in.

3. Tvätta aldrig med tvål. Använd oljor istället eller bara ljummet vatten.

4. Dra ner på socker ifall du är en godisråtta. Själv äter jag LCHF-inspirerat och undviker sötsaker.

5. Sköt om dina slemhinnor. Det finns lokalt östrogen receptfritt som hjälper.

Scroll to Top