10 tips som håller magen frisk i sommar!

Magsjuka är aldrig kul, särskilt inte under en efterlängtad semesterresa till ett varmt land. Tyvärr är det ofta då risken är som störst att drabbas. Här är 10 tips som skyddar dig mot turistmage!

1. Ät mat som är väl tillagad.

2. Undvik bufféer där maten stått framme länge.

 

3. Tvätta händerna ofta och torka dem ordentligt efter tvätt. Ta med handsprit i väskan om du ska vistas på platser där du inte har tillgång till tvål och vatten.

4. Skala frukt och köp inte redan uppskuren frukt.

5. Var försiktig med kulglass och mjukglass.

6. Var försiktig med rå fisk, skaldjur, råa ägg, majonnäs och salladsdressingar.

7. Drick inte kranvatten utan köp vatten på flaska.

8. Se upp för isbitar, de kan vara gjorda på kranvatten.

9. Var försiktig med sallader och färska grönsaker, de kan vara sköljda i kranvatten.

10. Försök att inte svälja poolvatten när du badar, det kan vara förorenat.

Tre livsmedel att vara extra försiktig med

1. Groddar och skott
Kan innehålla bakterien E-coli som kan orsaka svåra infektioner och magsjuka. Bakterien finns naturligt i våra tarmar men varianter av den kan ställa till problem. Groddningsprocessen är tyvärr en idealisk miljö för farliga bakter att växa till och eftersom groddar och skott ofta serveras råa dödas aldrig eventuella bakterier.

10 tips som håller magen frisk i sommar!
Då groddar och skott ofta serveras råa dödas aldrig eventuella bakterier.

2. Färska örter
Örter som persilja och koriander plockar lätt upp bakterier från sin omgivning. Och eftersom de tunna bladen kan vara svåra att skölja får vi inte alltid bort alla bakterier. För att minska risken för sjukdom bör du förvara örterna i kylskåp. Innan du äter dem – skölj och torka av med en pappersbit.

10 tips som håller magen frisk i sommar!
Persilja och koriander plockar lätt upp bakterier från omgivningen. För att minska risken för sjukdom bör du förvara örterna i kylskåp.

3. Överblivet ris
Blir det ris över ska du vara mycket försiktig med att spara det. Bakteriearten Bacillus cereus kan överleva kokning och mångdubblas i takt med att riset svalnar. En tumregel är att aldrig spara ris i mer än en dag. Vill du ha det i matlådan är det viktigt att du kyler riset snabbt efter tillagning.

10 tips som håller magen frisk i sommar!
Vill du ha riset i matlådan? Kyl det då snabbt efter tillagning.

Vad är turistmage?

Turistmage är ett samlingsnamn för de magbesvär som man kan få under resor, med symtom som kräkningar, feber och diarré. Smittan sprids främst via vatten eller mat som inte är ordentligt tillagad. Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Magbesvären går oftast över inom fyra dagar.

Förebygg med probiotika

Idag finns flera sorters tabletter med mjölksyrabakterier att köpa på apotek. De bidrar till att stärka magens och tarmens naturliga försvar. Tabletterna kan inte garantera att du slipper magbesvär, men de kan göra din mage mer motståndskraftig mot infektioner. Börja ta tabletterna några dagar innan avresa och fortsätt minst en vecka efter hemkomst.

Scroll to Top