Sanna: Mitt liv som medberoende

Lägger du mycket energi på att stötta andra och ta hand om andras problem? Som medberoende är det vanligt att få dåligt samvete och glömma bort sig själv. Men visst går det att bli fri från medberoendet!

En miljon svenskar lever som anhöriga till missbrukare. Psykologen Maria Farm har arbetat mycket med missbruk och andra beroenden och har stor erfarenhet av medberoende.

– Att utveckla ett medberoende går inte över en natt utan sker ofta successivt i en relation. I början kan det vara svårt att förstå vad det handlar om, man kanske är jätteförälskad och tänker att det ska gå över. Missbruk kommer ju smygande, säger Maria Farm, psykolog och kbt-teapeut, som i sitt jobb möter många olika typer av missbruk.

Sanna: Mitt liv som medberoende

Maria Farm är psykolog och har lång erfarenhet av att arbeta med medberoende. 

Det kan vara missbruk av alkohol eller narkotika, men det kan lika gärna handla om missbruk av mat, shopping, träning, spel, sex, internet och arbete. 

– Man lever med någon som behöver andra kickar och blir indragen i ett beroende som man måste hantera på olika sätt. Många hjälper till att förlänga missbruket, tömmer flaskor, hjälper till att ljuga och upprätthålla en fasad på olika sätt för familj och nära släkt, säger Maria Farm.

 

Trodde kärleken skulle läka

Sanna Ehdin Anandala, 54, är föreläsare och författare till en rad succéböcker om hälsa. Men samtidigt med framgångarna levde hon med en sexberoende man. Sakta drogs hon in i en destruktiv relation som hon kämpade för att rädda. Istället kom hon allt närmare avgrunden.

– Jag trodde min kärlek skulle läka honom. Men det enda som kan läka en missbrukare är att han eller hon själv kommer till insikt. Sexberoende är som en drog, precis om alkoholism eller kokain och det är mycket vanligare än man tror.

 

Brist på självkärlek

I sin debutroman Guldburen (Bladh by Bladh) som kom häromåret berättar hon sin delvis självupplevda historia. I boken är huvudpersonen Cora liksom Sanna en kompetent kvinna som blir kär i en man som så småningom visar sig vara sexberoende. Han är attraktiv, magnetisk och charmfull.

För att få hans kärlek går hon med på att utforska sina sexuella gränser. Hon dras allt längre in i hans magnetfält och kan till slut inte tänka klart.

– Jag försökte uppfylla hans behov och gick med på mycket för att jag var kär. Jag trodde att de sexuella äventyren var en fas som skulle gå över. Men jag var medberoende och kärleksberoende som alla vi kvinnor är som älskar för mycket.

Sanna: Mitt liv som medberoende

Sanna Ehdin har inte bara guidat andra människor till självhjälp – hon har även hjälpt sig själv.

Förhållandet fungerade bara så länge hon anpassade sig efter hans vilja. Av rädsla för att han skulle charma och förföra andra kvinnor valde hon att spela med i hans spel. Hon klarade inte av att bryta utan försökte acceptera hans behov. För hans skull bjöd hon in andra kvinnor till deras sängkammare. När hon inte ville fortsätta, tog han fram sin förföriska härliga sida och hon föll igen.

– Vi passade som hand i handske. Han var en narcissist och missbrukare som levde ut sina sexuella drömmar och jag var medberoende och följde med. Det blir som ett beroende där det enda man vill ha är kärlek och det är svårt att sluta, man får fysiska symtom som gör ont. Insidan blir misshandlad.

Till slut drabbade henne insikten att hon upprepade ett mönster från sitt tidigare liv. Redan som barn anpassade hon sig till föräldrarnas känslostämningar och som vuxen flyttade hon över det till krävande män.

– Jag bar på obearbetad problematik som triggade och drog ner mig. Som barn utsattes jag för sexuella övergrepp och som medberoende är det vanligt att man har någon form av barndomsskada med sig.

Sanna: Mitt liv som medberoende

Sanna var medberoende i över tjugo år, omedvetandes om hur djupt det satt. 

 

Viktigt att våga berätta

Efter att ha tvingat sig att bryta upp hamnade hon i en djup depression. Hon sökte inte hjälp utan pratade av sig med en nära väninna. Inte förrän hon sex år senare, våren 2013, påbörjade det bitvis smärtsamma arbetet om sina upplevelser när hon skrev på romanen, sökte hon stöd i en självhjälpsgrupp, CoDA, Co-Dependant Anonymous, det vill säga anonyma medberoende.

– Jag har i över tjugo år vetat att jag är medberoende men förstod inte hur djupt det satt. Terapi i en grupp för medberoende ger insikter du måste ha för att bryta ner förnekelsen.Det är extremt läkande att få dela med sig i grupp och inte bli ifrågasatt.

Hon ser det som ett sundhetstecken att våga berätta och vara ärlig. Visa att starka kompetenta kvinnor kan dölja ett medberoende.

– Jag ville nå andra kvinnor eftersom jag vet att många går igenom samma sak som jag har gjort. Att leva som medberoende är att bli utsatt för psykisk tortyr när det går överstyr. Det är en sjukdom i det tysta som orsakar stor smärta och lidande. Du anar inte hur många kvinnor som sitter hemma och gråter och pimplar vin men som utåt har en stark yta. Att vara stark och kompetent kan vara ett sätt att skydda sig.

Sanna: Mitt liv som medberoende

Idag är det snart tre år sedan Sanna bröt dig ur sitt medberoende. Vägen ut ur ett medberoende är självkärlek, menar Sanna. 

Hon menar att medberoende döljer sig bakom många kroniska utbrändheter och depressioner.

– Det är människor som inte kan sätta gränser och säga nej och som till slut inte orkar. När man är medberoende tycker man inte om sig själv och för att duga driver man sig själv väldigt hårt.

Idag är det snart tre år sedan hon bröt sig ur sitt medberoende. Sanna utstrålar en glad och positiv energi och har insett att vägen ut ur medberoende är självkärlek.

– Jag har lärt mig älska mig själv. Så fort jag känner att oro eller bestraffande tankar är på väg övar jag på att gå ner i hjärtat och pumpa kärleksfyllda ord till mig själv i tre minuter. Jag låter inte oron ta makten. Jag känner mig glad och pigg, lugn och trygg och yngre än när jag var tjugofem och jag älskar livet.

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 15, 2016.

8 råd för att bryta negativa mönster

1. Våga se och erkänna att du är medberoende.
2. Ta kontakt med en anhöriggrupp eller en anhörigterapeut där du får samtala med andra medliknande erfarenheter för att få tillbaka självkänslan.
3. Bli medveten om ditt eget negativa beteendemönster.  
4. Våga sluta stötta den andre.
5. Ställ krav och våga säg nej. Låt inte den andre dominera och kosta mycket pengar.
6. Sök stöd och hela dig själv. Då kommer energi och hälsa.
7. Prioritera dina egna behov och vad du behöver för att må bra.
8. Lägg tid på dig själv – läs, motionera ochumgås med vänner.

Anneli om fekal inkontinens: Vi måste våga prata om det här!
10 tips som ger dig ett långt liv
10 tips som kan lindra magkatarr!
Scroll to Top