1. Det motverkar cancer.
Redan i slutet av 1970-talet visade en amerikansk studie att de som åt mycket kål hade lägre risk att drabbas av tjocktarmscancer. Senare studier har visat att kålens skyddseffekt omfattar även andra typer av cancer.
2. Det är rikt på kalcium.
Enligt en studie från The American Journal of Clinical Nutrition innehåller grönkål mer kalcium än mjölk.
Grönkål funkar perfekt i juicer och smoothies!
3. Det är rikt på kalium.
Kalium behövs för att musklerna, nervsystemet, hjärtat och njurarna ska fungera normalt.
4. Det är kalorisnålt.
Grönkål innehåller bara 50 kalorier per hundra gram.
Grönt är skönt och grönkål har många bra egenskaper.
5. Det motverkar åldersrelaterade ögonbesvär.
Grönkål innehåller både lutein och zeaxantin som kan skydda ditt öga mot grå starr, enligt en studie från University of Maryland Medical Center. Enligt studien kan grönkål även motverka förändringar i gula fläcken.
6. Det innehåller massvis med C-vitamin.
100 gram grönkål ger dig drygt 150 procent av ditt dagsbehov av C-vitamin, en skyddande antioxidant som är väldigt viktig för immunförsvaret.
Bli pigg som en spigg med C-vitamin!
7. Det ger dig nyttiga fetter.
Kål innehåller ämnen som kroppen kan omvandla till nyttiga omega-3-fettsyror.
8. Det motverkar inflammation i kroppen.
Grönkål är virus- och bakteriedödande och anti-inflammatoriskt.
Gör en sallad med grönkål som bas!
9. Det kan sänka det onda kolesterolet.
Forskning visar att grönkål precis som andra gröna grönsaker kan sänka ditt kolesterol. När du äter kål utsöndras gallsyra som bidrar till att sänka nivåerna av det dåliga LDL-kolesterolet.
10. Det är bra för magen.
Kålväxter innehåller nyttobakterier, så kallad probiotika, som behövs för att tarmfloran ska vara i balans. Kål innehåller dessutom mycket fibrer och kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.
Grönkålschips
4 portioner:
1 knippe grönkål
kallpressad rapsolja
salt eller flingsalt
chiliflakes
Gör så här: Tvätta av kålen och torka av den ordentligt. Ta bort den hårda skjälken och bryt kålen i lagom stora bitar. Lägg allt i en bunke och bland i olja, salt och chili. Lägg grönkålschipsen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på och sätt in i ugnen på 225 grader i 5–10 minuter.
Odlas i hela Sverige
Grönkål är en riktigt nyttig vinterråvara. Den kan odlas i hela Sverige och brukar finnas tillgänglig i butik från september till februari. Grönkål klarar snö och kyla väldigt bra så länge den står kvar i marken, den blir lite mildare i smaken om den skördats vid frysgrader. Skördad grönkål håller sig bara några dagar i kylskåp men om man förvarar den fuktigt i en påse med lite vatten håller den sig fräsch längre.
Källa: Wellness
Skyddar mot avgaser
Grönkål innehåller ämnet sulforafan, som enligt ny forskning ökar mängden antioxidanter i näsans slemhinnor. Antioxidanter i luftvägarna hjälper till att skydda oss från föroreningar från bland annat bilavgaser och tobaksrök.
Källa: Iform