Det är aldrig för sent att sluta röka!

Många som rökt i stora delar av sina liv tror att det är lönlöst att sluta när de börjar bli äldre. Men det är aldrig för sent att fimpa för gott – det visar ny forskning!

Om du passerat 50-strecket och rökt större delen av ditt vuxna liv kanske du ställt dig frågan om det är någon idé att sluta röka, speciellt om du tidigare försökt och misslyckats. Och visst finns det vissa utmaningar med att sluta röka på äldre dagar. Utöver den mest självklara boven i dramat – nikotinet, så spelar även en annan faktor in. För någon som rökt regelbundet under en väldigt lång tid blir cigaretter ofta en naturlig del av vardagen. Att ta ett bloss på lunchrasten, ­efter en måltid eller när man talar i telefon är situationer många rökare kan känna igen sig i. Men det är aldrig för sent eller omöjligt att göra sig av med en dålig vana.

Nya studier från ett tyskt forskningscentrum visar att stora ­belöningar på hälsosidan väntar den som lyckas ta sig ur ett nikotinbegär, även på äldre dagar. ­Deras rön visar att högre ålder inte påverkar de goda hälsoeffekter det ger att sluta röka. Dessutom kom de fram till att den positiva hälsopåverkan börjar bara någon timme efter att man släckt den sista cigaretten.

Stora hälsofördelar
Professor Hermann Brenner har lett den tyska studien och poängterade i rapporten att man absolut inte ska ge upp på grund av ålder.

– Det är aldrig för sent. Vår studie visar att till och med människor som passerat pensionsåldern med råge ser stora hälsofördelar när de slutar röka. Då säger det sig självt hur mycket gott det kan föra med sig att sluta redan vid 40 eller 50 års ålder, menade Brenner.

Och när man väl slutat låter de positiva hälsoeffekterna inte vänta på sig. Studien visar att efter bara 20 rökfria minuter återgår pulsen till en mer normal rytm och efter 12 timmar minskar nivåerna av den giftiga kolmonoxiden i blodet ordentligt. När två cigarettfria veckor passerat börjar risken för hjärtinfarkt att sjunka och lungkapaciteten förbättras. Efter ett år har sannolikheten för samtliga hjärt- och kärlsjukdomar halverats och andningskapaciteten blivit normal.

– Är du i nuläget helt frisk och slutar röka, oavsett din ålder, kan många framtida allvarliga sjukdomar som rör lungorna och hjärtat undvikas.

Det är aldrig för sent att sluta röka!

Redan efter 20 rökfria minuter börjar pulsen bli normal igen.

Äldre kan ha lättare att fimpa cigaretterna
Att göra sig av med ett nikotinberoende kräver beslutsamhet, hårt arbete och förberedelser. Men att vara äldre innebär också att du förmodligen redan tagit dig igenom andra tuffa utmaningar i livet. De erfarenheterna kan vara till stor hjälp när du ska sluta röka! Att ha försökt fimpa för gott men misslyckats tidigare är enbart en fördel. Det betyder att du vet vad som väntar och vad som krävs av dig innan du försöker, till skillnad från när du försökte för första gången. Så släng cigarettpaket, tändare och askkopp och njut av alla de fördelar ett rökfritt liv innebär!

Detta händer när du slutar röka!

✿ Du får bättre smak och luktsinne. Flera sinnen försvagas av rökning, främst smak och lukt.
✿ Du får ökad blodcirkulation. ­Kroppens blodcirkulation påverkas negativt när man röker.
✿ Du löper mindre risk för allvarliga sjukdomar. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer minskar för varje rökfri dag.
✿ Du får förbättrad andningsförmåga. Det blir lättare att till exempel gå, jogga eller simma.
✿ Du får ett längre och friskare liv.


Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 38 2015.

Sluta röka-special: Det är som ett trolleri
"Astrid hjälpte mig när allt var som svårast"
Sluta röka till nyår!
Scroll to Top