Så slipper du dålig andedräkt!

Luktar du illa ur munnen? Tandhygienisten Monica Larsson ger dig tio enkla tips som hjälper dig att få bukt med dålig andedräkt.

Tio tips för en god andedräkt!

1.Håll rent i munnen med tandborste, tandtråd, mellanrumsborste och tandsticka.

2. Gurgla med munskölj som innehåller zink morgon och kväll.

3. Zinktabletter neutraliserar svavlet i munnen som ger dålig andedräkt.

4. Byt tandborste ofta.

5. Tugga sockerfritt tuggummi som rengör tänderna.

6. Ät regelbundet, undvik stark kryddad mat och var försiktig med vitlök, lök och mjölkprodukter.

7. Tungan är en grogrund för beläggningar och bakterier. Använd tungskrapa för att rengöra tungan när du borstar tänderna.

8. Gå regelbundet till tandläkare och tandhygienist.

9. Sluta röka.

10. Kolla hälsan hos doktorn. Vissa sjukdomar kan ge dålig andedräkt.

Och tänk på att:

  • Krydda rätt. Kardemumma är antibakteriell och gynnar andedräkten.
  • Dricka te. Både grönt och svart te, innehåller polyfenoler och motverkar bakterietillväxt.
  • Undvika socker. Socker får bakterierna att spira i munnen.

Så slipper du dålig andedräkt!
Byt tandborste ofta, för att motverka dålig andedräkt.

 

Att ha dålig andedräkt är ett vanligt problem och besvären kan bli värre med stigande ålder. Var fjärde person över 50 år är drabbad. Och visst är det en hemsk känsla när omgivningen ryggar tillbaka eller vänder bort huvudet. Så vad kan du göra?

– I nio av tio fall kommer problemen från munnen. Lukten uppstår när vanliga munbakterier producerar lättflyktiga svavelgaser – det “osar svavel”, berättar Monica Larsson som är tandhygienist.

– Det bästa du kan göra är att ha koll på munhygienen. Borsta tänderna regelbundet morgon och kväll och stå inte och tänk på annat utan fokusera när du borstar. God teknik, inte tid, är detsamma som ren mun. Glöm inte att hålla rent mellan tänderna, med tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste.

Om du har blödande tandkött är det tecken på att bakteriemängden är för hög.

– Det behövs bara att du slarvar med tandborstningen och mellanrumsrengöringen i några dagar, så får du inflammation i tandköttet och en stor bakteriemängd, som kallas plack.

Ibland kan man ha en vit beläggning på tungan. Det kan vara tecken på många bakterier, vilket ökar risken för dålig andedräkt.

– En tungskrapa kan hjälpa dig att ta bort beläggningen på tungryggen, där bakterier frodas. Använd den ett par gånger i veckan efter behov, säger Monica Larsson.

 

Muntorr av medicin

Man kan också få dålig andedräkt om man andas eller sover med öppen mun, eller är muntorr av mediciner, särskilt antidepressiva läkemedel och allergimediciner kan ge den biverkningen. Ett effektivt vapen är att regelbundet använda munsköljmedel som på kemisk väg binder de illaluktande sulfatjonerna.

– De munskölj som visat sig ha störst effekt är de som innehåller zink, till exempel SB12, eller klorhexidin. Man kan se att de som sköljer med en sådan produkt får en omedelbar förändring, säger Monica Larsson.

Det råder skilda meningar om huruvida andedräkten påverkas av maten vi äter. Många försöker undvika lök, vitlök och mjölkprodukter av rädsla för att lukta illa ur munnen. Och visst kan dessa livsmedel ha en tendens att förstärka svavelföreningarna i munnen, men dålig andedräkt beror faktiskt sällan på magen. Däremot känns smaken tydligt i munnen när vi äter till exempel lök. Men det kan vara så att den som lider av dålig andedräkt helt enkelt är ovetande. Något som Monica Larsson tycker är fel.

– Ja, bäst är om omgivningen vågar upplysa om att man faktiskt luktar illa ur munnen. Att säga till är en trevlig handling, som man bör ta som omtänksamhet och välvilja. Ingen vill väl ha dålig andedräkt.

 

Så slipper du dålig andedräkt!

 

 

Scroll to Top