Borrelia och TBE: Tänk att man kan bli så sjuk av ett litet kryp!

Efter att ha blivit fästingbiten och drabbats av borrelia bestämde sig Lilian Ledin för att vaccinera sig mot TBE. Funderar du också på att göra det – vänta inte. Första sprutan bör tas redan nu i mars!

Vad är Borrelia och TBE?

Borrelia

Det klassiska symptomet på borrelia är ofta en rodnad runt bettet efter en till fyra veckor. Vissa blir trötta, får huvudvärk, led- och muskelvärk, nackstelhet och feber. Borrelia är en bakterieinfektion och botas med antibiotika. Men både proverna och diagnostiken är problematiska. Blodproverna är bara positiva i hälften av fallen. Det kan krävas en ryggvätskeundersökning för att ställa rätt diagnos vid långt framskriden borrelia.

 

TBE

Första tecknet på TBE är en till två veckor efter bettet. Symptomen är feber, trötthet, huvud- och muskelvärk. Besvären försvinner ibland tillfälligt efter några dygn. Därefter kan man insjukna igen, och då med högre feber och huvudvärk och tecken på hjärnhinneinflammation där medvetandet är påverkat. Man kan även ha illamående, yrsel, ljuskänslighet och nackstelhet och det kan leda till svåra infektioner i hjärnan och nervsystemet. Var tredje vuxen som drabbas får långvariga och bestående skador och enstaka dödsfall förekommer. TBE är en virusinfektion och går inte att bota. Men den går att vaccinera sig mot i förebyggande syfte.

Källa: Läkemedelsverket, netdoktor.se

Skydda dig!

Bästa sättet att skydda sig är att klä sig i byxor och stövlar i skog och mark. Fästingar kan vara svåra att upptäcka och därför är det bra att ha som kvällsrutin att gå igenom kroppen varje kväll. Kolla knäveck och ljumskar, bakom öron och vid hårfästet. Upptäcker man en fästing ska man ta bort den direkt. Använd en fin pincett och dra rakt ut. Ta så nära huden som möjligt, håll kring mundelarna och kläm inte på fästingens kropp. Ju snabbare de upptäcks desto mindre risk att smittas.

 

Om du ska vaccinera dig – börja redan i mars!

Är man ute mycket i skog och mark i områden där TBE finns bör man vaccinera sig. Man tar två sprutor i första omgången med en månads mellanrum. Bäst är att ta första sprutan i mars och andra sprutan i april innan färstingsäsongen börjar och därefter en tredje spruta efter sommaren inför nästa säsong. Personer som fyllt 60 år får ibland ett sämre skydd och kan behöva fyra doser, den tredje redan två månader efter dos två. Därefter ska vaccinet fyllas på efter tre år och därefter var femte år.

Källa: Peter Nolskog, Smittskyddsläkare, Smittskyddsenheten, Västra Götalandsregionen.

Borrelia och TBE: Tänk att man kan bli så sjuk av ett litet kryp!
-Äntligen kan jag träna igen, säger Lilian Ledin som blev sjuk av ett fästingbett.

 

Det var en kväll i juni för tio år sedan då Lilian Ledin, 56, och maken Per kom hem från midsommarfirande hos goda vänner i Uppsala. Hon skulle precis gå och lägga sig då hon upptäckte några små svarta prickar på vänstra låret.

– Vad är det där för något konstigt tänkte jag och då såg jag att det var tre babyfästingar. Jag fick panik och rev bort dem, säger Lilian.

Hon ryser vid tanken på hur de obehagliga små krypen tagit sig upp på benet och bitit sig fast. Kanske kom de från promenaden under midsommarkvällen, eller från den lite vildvuxna trädgården på Lidingö, strax utanför Stockholm, där familjen och nymfparakiten Pastis, bor.

Lilian älskar att laga mat och tre veckor efter midsommarfesten stod som oftast upptagen med att pröva ett nytt härligt recept hemma i den ljusbeige trävillan. Men så plötsligt fick hon en kraftig molande huvudvärk och kände sig stel i nacken. Hon lade sig att vila på soffan och där blev hon liggande till och från i några dagar.

– Jag kunde inte röra huvudet, var alldeles stel i nacken och det värkte något fruktansvärt, säger Lilian.

Huvudvärken och nackstelheten blev bara värre. Inga värktabletter hjälpte och Lilian började undra vad det kunde vara för fel. Hon googlade på symptomen och fick träff på borrelia. Snabbt skyndade hon sig att undersöka vänster lår där fästingarna suttit och där syntes en röd blaffa, stor som en femkrona.

– Jag fick panik och slängde mig på telefonen till vårdcentralen och fick komma samma dag för blodprov. Men läkaren blev övertygad så fort hon fick se hudringen på benet, säger Lilian.

Hon fick antibiotika omgående och efter bara ett par dagar försvann både huvudvärken och stelheten i nacken. Men hon ringde trots allt vårdcentralen för att höra sig för om det var borrelia. Och det var det.

– Hu, det var så fruktansvärt obehagligt. Tänk att man kan bli så himla sjuk av en sådant litet kryp, aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att det skulle kunna hända, säger Lilian.

Trots allt var hon tacksam över att ha kommit undan så pass snabbt och lindrigt. Det kunde ha varit värre. Hon kunde ha drabbats av TBE, som inte går att bota lika enkelt.

 

Fick panik

En kväll i augusti 2012, nästan exakt tio år senare, stod Lilian och förberedde middagen i köket då hon kände att det kliade på ryggen. Hon kände efter och där fanns en knöl, som inte var en finne.

– Åh nej, jag fick panik, hjärtat började banka och jag ropade på min son Lucas att han skulle komma och titta.

Sonen konstaterade att det var en fästing, hämtade en pincett och drog ut den.

– Jag fick stora skälvan och grämde mig rejält, varför hade jag inte vaccinerat mig? säger Lilian.

Hon baddade bettet med alsolsprit och kontrollerade noga varje dag att inga röda hudringar flammade upp. Det gjorde det inte.

– Jag andades ut av lättnad, säger Lilian.

Men efter cirka en månad, i mitten av september, slog huvudvärken till, exakt som för tio år sedan. Och den försvann inte. Dessutom kände hon sig stel i nacken.

– Visst fanns tanken där att det kunde vara borrelia eller ännu värre, TBE. Men vem har sån otur, säger Lilian.

Efter ett par dagar ringde hon i alla fall vårdcentralen och bokade tid. Men läkaren avfärdade hennes oro.

– Men jag vet ju själv hur jag mår i vanliga fall och till slut gav han med sig. Han sa att vi får väl ta prov på det du inbillar dig att du har, säger Lilian.

Hon testades för både borrelia och TBE, men TBE-prover tar längre tid att analysera. I väntan på svaret kämpade Lilian med huvudvärken som inget smärtstillande hjälpte mot. Värst var det på nätterna. Hon sov dåligt och vaknade flera gånger per natt. Kroppen kändes alldeles matt och hon orkade inte träna.

 

Vaccinerat sig

I mitten av oktober kom provsvaren. De visade inga spår av borrelia, däremot av TBE.

– Nej, jag dör, tänkte jag. Det kan inte vara sant, en sådan otur kan väl ingen människa ha, säger Lilian.

Uppföljningsprovet tre veckor senare, visade förbryllande nog inga tecken på TBE.

– Jag visste inte vad jag skulle tro, hade jag TBE eller inte. Och alla krämpor, vad kom de ifrån, säger Lilian.

Hon vände sig till husläkaren för att få svar på alla frågor. Läkaren förklarade att om blodprovet visar en förhöjd halt av antikroppar mot TBE, är det troligt att det är TBE. Är denna förhöjda halt normal vid uppföljningsprovet däremot, har man sannolikt inte TBE. Proverna är känsliga och därför krävs omtagning och olika tester innan man kan fastställa att det är TBE.

I november var Lilian i form igen och kunde träna som vanligt. Hon är tacksam över att ha kommit lindrigt undan.

– Man kan bli så vanvettigt sjuk av TBE, så jag är otroligt lättad, säger Lilian.  

Vad gäller fästingar har hon lärt sig en läxa. I mars 2013 tog hon sin första vaccination mot TBE.

– Jag tänker inte riskera min hälsa.

 

Borrelia och TBE: Tänk att man kan bli så sjuk av ett litet kryp!
Fästingar kan vara svåra att upptäcka och därför är det bra att ha som kvällsrutin att gå igenom kroppen varje kväll. Kolla knäveck och ljumskar, bakom öronen och vid hårfästet.

 

Läkaren: Allt fler insjuknar! 


Borrelia och TBE: Tänk att man kan bli så sjuk av ett litet kryp!

Doktor Leif Dotevall är infektionsspecialist och biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

 

Har fästingarna blivit fler?

– Ja, det verkar så. De senaste 20-30 åren insjuknar allt fler med TBE och borrelia även om det varierar mellan olika år. Det kan bero på att fästingarna har blivit fler men också att vården uppmärksammat infektionerna.

 

Hur många smittas varje år av borrelia och TBE?

– Omkring 10 000 drabbas varje år av borrelia och 200-300 av TBE och de flesta tillfrisknar helt.

 

Vilka är riskområdena i Sverige för TBE?

– Trakterna kring Mälardalen, Stockholms skärgård, Vänern, Vättern och längsmed stora delar av ostkusten, främst Skåne, och Västra Götalands kust.

 

Var håller fästingen till?

– I skuggig och fuktig miljö där det är rikligt med mossa och blåbärsris, löv- och granskog. Vill man ha så få fästingar som möjligt på sin tomt ska man hålla rent och klippa gräset kort. De finns sällan där det är varmt och torrt, som på sand och stenar.

 

Hur vet man att man har TBE?

– Man är ofta mycket svårt sjuk med hög feber.

 

Bör man vaccinera sig mot TBE?

 – Alla som bor och vistas i områden där man riskerar att smittas bör vaccinera sig, och om man är ute mycket i skog och mark i områden med smittorisk.

 

Finns det risker med att vaccinera sig?

– Vaccin mot TBE har använts i flera decennier och har ytterst få biverkningar.

 

Hur vet man att man har borrelia?

– Ofta är första symtomet en stor röd ring någonstans på huden. Hos några kan man i ett senare skede få ansiktsförlamning och svår lokal nervsmärta, ofta på natten. En läkarundersökning med ryggvätskeprov kan då fastställa diagnosen.

 

Kommer det ett vaccin mot borrelia?

– Forskning kring utveckling av ett vaccin mot borreliainfektioner pågår, bland annat i Sverige. Men det dröjer troligen flera år innan man tar fram ett fungerande vaccin.

 

Hur stor är risken att få borrelia vid ett fästingbett?

– De flesta fästingar är inte infekterade. Runt 20-30 procent av fästingarna i södra Sverige bär på borrelia och efter ett bett tar det minst mellan 12-24 timmar innan smittan förs över till människa. Risken för smitta vid ett fästingbett är mindre än en procent.

 

Hur vanligt är det att en borreliainfektion självläker?

– Självläkning är mycket vanligt. En svensk studie visar att fästingbitna ledde fyra bett av nästan 400 till att man smittas av borrelia. Endast en person upplevde symtom och de försvann utan behandling.

 

 

Scroll to Top