Sola säkert i sommar!

Högsommaren är här och så fort solen tittar fram skyndar vi oss ut för att njuta. Och visst är solens strålar bra för hälsan – i lagom mängd. Här är fem tips som hjälper dig att sola säkert!

Sola säkert i sommar!

 

1. Sola sakta. Det ska ta tid att bygga upp en solbränna. Sola långsamt och peela huden emellanåt, då behåller du dessutom färgen längre. Ha minst solskyddsfaktor 20 och undvik solen när den är som starkast på dagen, kl11–15.

 

Sola säkert i sommar!2. Ät bra mat. Frossa i grönsaker och fisk. Tomatsås sägs exempelvis minska solkänsligheten och omega-3 fettsyror som finns i fisk sägs förebygga viss hudcancer och minska risken för solskador. Antioxidanterna i svart, grönt och rött te kan hjälpa till att reparera de skador på DNA som UV-strålning orsakar. Mörk choklad innehåller antioxidanten flavonol som ökar fukthalten i huden och gör den tåligare mot solen.

 

3. Använd solkräm. Ha alltid solskyddsfaktor och tänk på att även smörja in öron, fötter och läppar som annars lätt blir brända. Använd solhatt och sarong när du är på stranden och försök hålla dig i skuggan av ett parasoll.

 

Sola säkert i sommar!4. Skydda ögonen. Använd solglasögon för att skydda ögonen mot akuta solskador som innebär att det yttersta skiktet av hornhinnan skadas tillfälligt, vilket ger en gruskänsla och smärta i ögat. Långvarig upprepad exponering för UV-strålning ökar risken för ögonsjukdomen grå starr.

 

5. Återfukta huden. Duscha alltid efter doppet i poolen då klor torkar ut huden och tänk på att smörja in huden ordentligt med fuktgivande lotion efteråt. Glöm inte att återfukta huden inifrån genom att dricka mycket vatten!

Så minskar du risken för diabetes!
Maten som ger dig fin hy!
Minska gifterna i ditt hem!
Scroll to Top