• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Botox botade mina överdrivna hyperhidros-svettningar!

  I tonåren började Helena Marelius få problem med överdriven svettning. Hon testade allt från deodorant i ansiktet till bomull i bh:n – men ingenting hjälpte. Tillslut kom hjälpen i form av sprutor med Botox. – Jag har fått en helt annan livskvalitet!

  Bild 1291608

  -När svetten droppar ställer sig folk och bara tittar, berättar Helena Marelius som lider av överdriven svettning sedan tonåren.

   

  Svetten rinner ner över pannan och nacken. Det klibbar på ryggen och t-shirten går nästan att vrida ur. Känns det igen? Att bli riktigt svettig kan vem som helst råka ut för en stekhet sommardag.

  Men för Helena Marelius är svettproblemen en del av vardagen, ett pinsamt handikapp som hon tvingats leva med sedan tonåren. Hon lider av hyperhidros, överdriven svettning.

  – Nu har jag äntligen fått effektiv hjälp, som blockerar det värsta. Förut ville jag inte ens inse att min fruktansvärda svettning var en sjukdom, jag försökte förtränga det. Fast jag visste förstås innerst inne att det inte var normalt att svettas som jag gjorde, säger Helena.

  – Jag har fått ta till alla knep för att ingen ska märka något. För mig har det alltid varit svarta kläder som gäller. En fin sommartröja i pastellfärg, det är bara att glömma. Och inga kramar, tack!

  Helena Marelius är 35 år. Hon bor i Stockholm och arbetar sedan 2004 som polis. Det är tufft men samtidigt ett riktigt drömyrke, berättar hon när vi träffas på ett litet, mysigt café, i närheten av Helenas arbetsplats.

  – Fast jag sitter inte på polisstationen hela dagarna. Jag arbetar i yttre tjänst och trivs med att vara med där det händer saker. Ibland är jag helt slut när jag hänger av mig uniformen, men jag vet att jag och mina kollegor har gjort skillnad. Vi har haft möjlighet att påverka och kanske räddat liv.

  En favoritplats för Helena är radiobilen, en annan är balkongen hemma i lägenheten i Hägersten. Balkongen har hon inrett som ett extra rum, fyllt av blommor.

  – Här hämtar jag och min sambo Göran nya krafter. Göran är också polis och arbetar som yttre befäl. Vi träffades för sju år sedan när vi jobbade på samma station och jo, kärleken blommade upp i en radiobil, säger Helena och skrattar.

   

  Hon har nära till skratt och är en glad, positiv och lättpratad person. Men hennes "osynliga handikapp" har ställt till med många tråkigheter, både privat och i polisjobbet.

  – Ja, så värst osynligt är det väl inte alltid. När svetten droppar, ställer sig folk gärna och bara tittar. Jag minns speciellt midsommaren för tre år sedan när jag hade tjänst i Sandhamn i Stockholms skärgård. Jag blev kallad till en krog där jag skulle ta hand om en storväxt, berusad och bråkig gäst. Han gjorde motstånd, så jag fick slåss med honom utanför och jag tog ett armgrepp.

  – Men jag var så svettig att han halkade ur mitt grepp. Min mössa var genomblöt och svetten rann nedför benen. Det stod mycket folk runt omkring och de trodde väl att jag inte var kompetent nog för mitt jobb. Jag fick tillkalla kollegor för att få kontroll över situationen.

   

  Bild 1291609Problemen ärftliga

  Helenas svettproblem började i tonåren. Hon är adopterad av sin mammas nuvarande man, men hon vet att hennes nu bortgångne, biologiska pappa hade stora besvär med svettningar.

  – I början tyckte jag inte att det var så konstigt att jag svettades. Jag höll ju i gång och spelade fotboll och var ute och dansade med mina kompisar. I tonåren svettades jag mest från huvudet, i ansiktet, nacken och hårbotten. Sedan kom det smygande på andra delar av kroppen och när jag var 18 år blev det mycket värre, speciellt när jag ansträngde mig. När jag var ute och dansade var det som om jag duschat. Håret droppade och kläderna var dyblöta, berättar Helena. 

  – Jag strök på ett medel som heter Absolut Torr och det kan bara användas om huden är helt torr när man sätter på det, annars bränner det hemskt. Men jag var ju alltid svettig och aldrig torr. Det var många nätter som jag låg och nästan grät för att det gjorde så ont. Jag använde dessutom medlet i ansiktet och fick sårskorpor – det frätte, brände och kliade.

  – Jag svettades också mycket under bysten och gick runt med bomull i bh:n. Jag fick se till att alltid vara nyduschad, jag var så rädd för att lukta. Och jag hade aldrig samma tröja två dagar i rad.

  När Helena var runt 25 år blev problemen med svettning än värre. När hon började arbeta som polis försökte hon förklara för kollegorna hur jobbigt det var.

  – Men det är svårt för andra att förstå. Man säger vänligt "vi vet vad du menar", men har i själva verket ingen aning. Det syntes kanske inte så mycket när jag jobbade, men glasögonen halkade av, det rann på ryggen och på kvällen blev det kallt när tröjan var genomblöt. Då var det bara att åka till stationen och byta.

  Svettningen förvärrades ytterligare. Särskilt jobbigt blev det när Helena måste använda skottsäker väst i sitt dagliga arbete i yttre tjänst.

  – Det var fruktansvärt varmt med en tung väst, men jag har förstående arbetsgivare, så nu har jag en specialsydd, lättare väst. Den har underlättat jättemycket för mig.

  Helena framstår som en stabil och psykiskt stark kvinna. Hon håller med om den beskrivningen.

  – Det är klart att jag före behandlingarna haft det riktigt jobbigt. Men det finns bättre och sämre dagar, och jag trodde ju inte att jag led av någon sjukdom. Göran har också i sin familj upplevt problemen med svettning på nära håll, så han är ett starkt stöd. Fast i vissa situationer kan jag fortfarande känna att jag nästan får panik av att svettas och då blir det ännu värre.

   

  Folk stirrade

  Kanske kan man tycka att det är litet underligt att Helena, som definitivt föredrar kyla framför värme, väljer att resa till Asien på sina semestrar.

  – Visst kan det vara jättevarmt, men Göran och jag har förälskat oss i Asien och människorna där och vi har varit i många asiatiska länder, som till exempel Thailand, Kina och Burma.

  Och det var efter en sådan resa som Helena insåg att hon måste söka hjälp.

  – Vi var i Bangkok, det var varmt och jag svettades ohyggligt. Folk stirrade på mig. Det droppade på trottoaren och jag försökte gå så sakta jag bara kunde, men inget hjälpte. Göran sprang iväg och köpte våtservetter och en solfjäder.

  – När jag kom hem till Sverige satte jag mig vid datorn och läste att man kan gå på konsultation privat, på Svettmottagningen, här i Stockholm. Jag bokade genast en tid. När jag kom dit i augusti förra året, testades jag och alla bitar föll på plats – jag fick diagnosen hyperhidros. Jag har i alla år förträngt att mina svettningar kunde vara sjukliga.

  På Svettmottagningen på S:t Görans Sjukhus fick Helena först prova behandling med svetthämmande tabletter, Distropan.

  – Men jag tyckte inte att de hade någon verkan. Så jag bestämde mig för behandling med medlet Botox i ansiktet. Jag fick först sprutor med ett snabbverkade morfin och sedan Botox på vissa ställen ovanför överläppen. Jag upplevde bara en ytlig smärta.

  Helena hade fått veta att effekten troligen skulle komma efter en till två veckor. Men inget hände och det blev långa dagar av väntan.

  – Men så en dag kände jag att jag blev varm som vanligt och tänkte att "usch nu svettas jag igen". Men det kom ingen svett alls i ansiktet. Det var helt fantastiskt. Vilken känsla!

  I november var Helena och Göran tillbaka i Thailand.

  – Jag svettades inte alls i ansiktet och solglasögonen satt fast. Det var den bästa resa vi gjort, jag fick en helt annan livskvalitet.

  När effekten av sprutorna började avta i mars i år behandlades hon på nytt. Hon fick sprutor i ansiktet, skallen, nacken, ryggen och hela bröstet. Och nu kom effekten efter bara tio dagar.

  Helena är mycket nöjd med den hjälp hon fått. Men förstås lite missnöjd med att hon inte sökte hjälp tidigare.

  – Vi är många, mångas som lider av överdriven svettning. Sök vård om du är drabbad. Det är en jättejobbig sjukdom och ingenting att skämmas för!

   

   

  Läkare Carl Swartling:
  Det finns god hjälp att få!

  Bild 1291610Carl Swartling är specialist i hudsjukdomar och verksam vid Svettmottagningarna i Stockholm, Köpenhamn och Oslo.

   

  Vad innebär det att lida av hyperhidros, överdriven svettning?

  – Tre procent av svenskarna lider av hyperhidros i någon form. Av dem har en procent, det vill säga cirka 100 000 personer, så stora problem att de upplever det som ett socialt handikapp.

  – Man kan också få fysiska problem. Utsatta ställen på kroppen kan drabbas av hudbesvär, som eksem eller svampinfektioner. Sjukdomen drabbar män och kvinnor lika. Symtomen från händer och fötter börjar ofta redan i barndomen, armsvett i tonåren och hyperhidros från fler ställen på kroppen inte sällan efter 50-års ålder.  

   

  Vilka områden på kroppen drabbas mest?

  – De vanligaste områdena som behandlas på Svettmottagningen är i turordning: armhålor, händer, ansikte/huvud, bröst/rygg, fötter och ljumskar/rumpa. 25 procent av de drabbade svettas bara från ett område, 50 procent från två-tre områden och ytterligare 25 procent har problem med fyra eller fler områden. 

   

  Vad beror sjukdomen på?

  – Den vanligaste orsaken till överdriven svettning, så kallad primär hyperhidros, är genetisk, en ärftlig sjukdom. I grunden är svettning något naturligt och det är viktigt att svettas från händer och fötter för att få en god greppfunktion. Vi behöver också svettas från bröstet, ryggen och huvudet för att inte bli överhettade. Det som naturen alltså tänkt som något bra, drabbar tre procent av befolkningen i form av överdriven svettning.

   

  När ska man söka hjälp?

  – När man svettas så mycket att man får en försämrad livskvalitet. Eller när man känner att det blir ett fysiskt handikapp. Hyperhidros är en okänd folksjukdom och många söker inte hjälp. Man vill inte umgås, man blir skygg och kan tappa fokus på det viktiga i livet.

   

  Vilka behandlingar finns det?

  – Vid avgränsad svettning från armhålor, händer och fötter kan aluminiumklorid fungera, till exempel Absolut Torr som finns på apotek. Hjälper inte detta är injektioner med botulinumtoxin (Botox) lokalt i huden det bästa alternativet. Injektionerna kan kompletteras med svetthämmande tabletter. Effekten av injektionerna kan vara i upp till ett år, men mer vanligt ett halvår.

   

  Finns det någon intressant forskning?

  – Forskning kring injektioner av typen botulinumtoxin, har visat att man kan få god effekt med mycket små mängder. Det innebär att man kan behandla stora områden på kroppen, där det behövs. Annan viktig forskning handlar om att kartlägga de gener som orsakar sjukdomen. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!