“Äntligen slipper jag läsglasögon”

När Kicki Skjöld närmade sig 50 började synen försämras. Hon blev tvungen att använda läsglasögon och hade svårt att sköta sitt jobb som butikschef. Lösningen blev en ögononoperation. – Nu känner jag mig fri! Livet har blivit så mycket enklare att leva.

 

Kicki Skjöld fick en smärre chock när hennes syn plötsligt försämrades och hon blev tvungen att använda läsglasögon.

– Hjälp, är det så här det är att bli gammal?

 

Glasögonen fanns nämligen snart spridda på olika ställen där hon hade svårt att hitta dem, även uppe på hennes huvud ibland, till hennes stora förvåning.

 

Samtidigt bar Kicki linser och på jobbet var hon tvungen att använda progressiva glasögon – plus ett förstoringsglas!

– Från att ha haft ett oproblematiskt liv med linser sedan 20-årsåldern på grund av min närsynthet, var det här inget roligt. Nej, det var både jobbigt och dyrt. Faktum är att det var svårt att utföra mitt arbete som butikschef på Telia i Helsingborg.

 

När vi idag hälsar på 50-åriga Kicki på jobbet är det däremot en glad och nöjd kvinna som möter oss. Vant plockar hon fram mobiltelefoner med SIM-kort och läser kvickt av siffrorna. Utan några som helst problem.

 

Och det var faktiskt här i butiken som lösningen på Kickis synproblem dök upp. En av hennes kunder kom in en dag och berättade att hon nyligen opererat ögonen för att korrigera synen. Därför kunde hon ge bort tre gratisundersökningar hos Memira, en ögonklinik i stan.

 

Kicki lyssnade mycket intresserat på kvinnans berättelse eftersom hon själv hade tänkt i de banorna.

– Jag hade sett ögonklinikens annonser med olika kändisar som opererat ögonen, berättar hon. Två av mina kollegor hade också genomgått likadana operationer med positiva resultat.

– Men jag var ändå orolig, ögonen är ju så viktiga! Jag var livrädd för att bli blind – att någon klåpare till doktor skulle operera mig. Jag har ju läst om olika skräckscenarier i tidningen när det till exempel gäller skönhetsoperationer.

 

Glasögon begränsade friheten

Efter mycket tvekan gick Kicki till ögonkliniken och berättade för läkaren om sin närsynthet och ålderssynthet, som började för fyra år sedan då det plötsligt blev svårt att läsa på jobbet. Hon hade varit tvungen att besöka optikern flera gånger på sistone eftersom synen ständigt försämrades.

– Det var en chock för mig att behöva använda läsglasögon och progressiva glasögon på jobbet, utbrister hon. Jag tittade först på kunden och försökte sedan läsa mobiltelefonens serienummer, vilket var problematiskt. Armarna räckte snart inte till.

– Jag har aldrig trivts med glasögon utan har bara använt linser under alla år på grund av min närsynthet. Nej, glasögon begränsar min frihet och det var mycket svårt för mig att acceptera att jag var tvungen att använda dem. Dessutom såg jag inte tillräckligt bra längre när jag använde datorn.

 

Ögonläkaren gjorde en noggrann synundersökning och mätte även trycket i Kickis ögon. Hon blev noggrant informerad om hela förloppet vid en operation, ställde en massa frågor, fick en lunta papper med sig hem och rådet att fundera på saken.

 

Efter besöket hos läkaren kände Kicki fortfarande en viss oro. Hon googlade på Internet, läste om olika ögonkliniker och jämförde kostnader. Hon läste även olika bloggar eftersom hon ville veta vad som kunde hända i värsta fall.

– Jag ville hitta alla smaskiga historier och övertyga mig själv om att en operation inte var bra, förklarar hon. Men få var missnöjda och det handlade om att man tillfälligt kunde bli ljuskänslig efteråt.

 

Det som till slut fick Kicki att ta steget var hennes egen glasögonoptiker som hon haft i alla år. De stötte av en händelse på varandra i skogen en söndag.

– Jag berättade för optikern att jag hade varit på ögonkliniken och funderade på att operera ögonen. Jag hade en känsla av att hon skulle reagera negativt, en optiker lever ju på att sälja glasögon. Men hon såg glad ut och sa: “Åh, vad bra Kicki! Gör det!”

– Det hjälpte mig i mitt beslut. Dessutom hade en av hennes optikerkollegor börjat jobba på samma ögonklinik, och det kändes tryggt.

 

Såg klockan tydligt

En solig dag i mars i fjol körde sålunda Kickis man Hasse ner henne till kliniken i Malmö, där ingreppet skulle utföras. Kicki hade på inrådan av läkaren valt en metod som kallas RLE, där man byter ut ögonlinserna mot konstgjorda som håller hela livet.

 

Hon hade också valt multifokala linser, så att hon skulle slippa både sin närsynthet och sina läsglasögon.

– Jag var nervös men blev mött på kliniken med ett varmt leende: “Välkommen! Har du sovit gott i natt?”. Det värmde så gott med omtanken.

– Jag fick en lugnande tablett och några droppar bedövningsmedel i ögonen. Sedan gjordes en sista undersökning och alla var så duktiga på att informera mig om alla detaljer. Ändå var jag livrädd. Tänk om jag blir blind, om jag inte kan se efteråt?

– Men själva ingreppet var smärtfritt och över på 15 minuter. Det kändes som att de var och petade i mina ögon, det var allt. Efteråt bad kirurgen mig att titta på väggklockan – och jag kunde se den tydligt!

– På kvällen när jag satt och tittade på TV väntade jag på att bedövningen skulle släppa och smärtan infinna sig. Men den kom aldrig. Däremot kunde jag se på nyheterna utan vare sig linser eller glasögon. Det var otroligt – nästan som ett “halleluja-moment”!

 

Kicki tog nu ledigt två dagar från jobbet så att hon inte skulle anstränga ögonen för mycket. Hon var lite trött och grusig i ögonen så hon använde solglasögon utomhus den första veckan och ögondroppar med antibiotika i en månads tid.

– Däremot fick jag en biverkning, en haloeffekt då jag såg ljusringar runt lampor på kvällen. Men jag var välinformerad om att det skulle kunna hända.

– Läkaren hade berättat att det kunde ta ett par veckor för hjärnan att vänja sig, sedan skulle jag inte se ljusringarna längre. Desto mindre jag tänkte på det, desto snabbare skulle det försvinna. Och det stämde!

När Kicki vid första läkarbesöket fick höra vad hennes operation skulle kosta, tyckte hon att det lät dyrt. 49 500 kronor är mycket pengar. Men när hon jämförde med andra kliniker var priset inte särskilt högt.

 

Kicki räknade också ut hur många år hon skulle ha nytta av operationen. Snabbt kom hon fram till att det var värt pengarna.

– Visst var operationen dyr men jag ville ha den bästa behandlingen, inte den billigaste. Om jag slår ihop alla pengar jag slängt ut på linser under alla år, så har det blivit stora belopp.

– Jag har provat endagarslinser, månadslinser, halvårslinser och progressiva linser. Ja, säg vilka linser jag inte har provat! Operationen var värd varenda krona. Jag har 15 år kvar att arbeta och snart är hela operationen betald, om man tänker på de pengar jag sparar på linser och glasögon.

– Nu känner jag mig fri! Livet känns enklare att leva och jobbet går smidigare. Det är underbart!

 

 

Dagens teknik är säker och skonsam

 

Staffan Månsson är specialist i ögonsjukdomar och arbetar som ögonkirurg och konsult på Ögonkliniken Memira. Han menar att vi idag kan hjälpa de flesta, oavsett synfel. 25-åringar får laser, 45-åringar behandlas med linsbyte och 65-åringar opereras för grå starr.

 

Vilka är symtomen på närsynthet?

– Att du ser suddigt på långt håll, på nära håll ser du dock bra. De flesta drabbas som tonåringar. Närsynthet brukar stabiliseras i 25-årsåldern och försämras vanligen inte efter det.

 

En tredjedel av alla svenskar är närsynta. Varför?

– Närsynthet är ofta ärftligt. Antalet närsynta ökar och vi tror det kan bero på att vi studerar längre nuförtiden.

 

Kan alla opereras för närsynthet?

– De flesta kan opereras men vid vissa sjukdomar, exempelvis oregelbundet brytningsfel, opererar man inte. Alla seriösa ögonkliniker säger nej när det inte är lämpligt.

 

Är det ett rutiningrepp?

– Ja, men det krävs att läkaren har lång utbildning och stor erfarenhet. Be gärna kirurgen och kliniken om referenser. Fråga även hur många ingrepp som utförs per år. Kirurgernas skicklighet är i stor grad beroende av hur många operationer som utförts.

 

Vad finns det för behandling vid närsynthet?

– Förutom glasögon och kontaktlinser finns det laser- och linskirurgi. Vid laseroperation (LASEK eller LASIK) är patienterna yngre än 40 och då svarvas hornhinnan om för att ändra ögats brytkraft. Tekniken är mycket säker och används till exempel i amerikanska flygvapnet till deras piloter. Vid linskirurgi (RLE) byts linsen ut mot en konstgjord i plast. Den metoden väljs oftast om patienten är över 40 år och ålderssynt.

 

Hur många operationer utförs varje år?

– 100 000 gråstarrsoperationer utförs årligen i Sverige. Utöver det är det tiotusentals som opererar ögonen med laser- eller linskirurgi för att slippa glasögon och linser. Antalet operationer ökar eftersom allt fler får kännedom om att tekniken finns och fungerar väl. Gråstarrsoperationer utförs både i privat- och offentlig vård. Laser- och linskirurgi (RLE) huvudsakligen i privat regi.

 

Finns det några risker med ett ingrepp?

– Ja, det finns alltid risker med all kirurgi men de är mycket små. Vissa patienter med plastlins upplever en del problem med bländningsbesvär och haloeffekter i mörker. Dessa besvär är dock oftast övergående efter några veckor.

 

Vad kostar det att operera ögonen?

– Kostnaden är 25 000-30 000 kronor för en laseroperation och 45 000-60 000 kronor för linskirurgi (RLE). Det inkluderar båda ögonen. Förr opererades oftast ett öga åt gången, men idag är operationerna så säkra att det är en fördel att få båda ögonen opererade samtidigt.

Scroll to Top