“Jag cyklade till vårdcentralen med brustet hjärta”

Brustet hjärta – nej, här handlar det inte om hjärtesorg utan om en ny diagnos som främst drabbar medelålders kvinnor som lever stressiga liv.  När Carina Månsson drabbades trodde läkarna först att det rörde sig om en hjärtinfarkt…

Visste du att…

… en av de första patienterna i Sverige som fick diagnosen brustet hjärta, var en 58-årig kvinna som drabbades efter att ha utsatts för mobbning på sin arbetsplats.

Samma symtom – skilda problem

Även om symtomen vid brustet hjärta är exakt samma som vid infarkt ,visar mer omfattande undersökningar på skilda problem. Vid infarkt syns skador på kranskärlen eller hjärtmuskeln, vid brustet hjärta en uppblåst, stillastående kammare.

 

Helgen hade varit skön, men på måndagsmorgonen vaknade Carina Månsson och kände att något inte stod rätt till – hon mådde riktigt dåligt.

– Jag åkte ändå iväg till jobbet, men framåt dagen kände jag mig allt sämre. Jag var andfådd och hade tryck över bröst och diafragma. Dessutom hade jag en märkligt strålande smärta upp mot axlar och rygg. Till slut åkte jag hem i förtid från arbetet.

 

Eftersom 53-åriga Carina arbetat inom vården i många år, nu som gruppledare inom äldreomsorgen, så insåg hon att symtomen faktiskt var illavarslande.

– Ändå inbillade jag mig att allt skulle bli mycket bättre om jag bara vilade en stund. Så jag lade mig på soffan här hemma i vardagsrummet. På den andra soffan låg vår hund Ceasar och gnydde hela tiden. Han kände märkligt nog på sig att det var något fel med mig.

 

Carinas man Anders, som är chef inom räddningstjänsten, blev riktigt orolig för sin fru när han kom hem på kvällen.

– Jag hävdade ihärdigt att jag snart skulle piggna till igen, men lovade gå till doktorn om jag inte mådde bättre dagen efter, minns Carina.

– Det gjorde jag inte heller, så jag tog cykeln och trampade iväg till vårdcentralen.

 

Där konstaterade läkaren efter EKG att läget kunde vara allvarligt och att det i värsta fall rörde sig om en hjärtinfarkt. Carina måste omedelbart till sjukhus och läkaren gick inte med på att hon skulle cykla vidare dit. Nej, det blev transport med ambulans.

 

Högt blodtryck

Väl på sjukhuset gjorde läkarna så småningom ytterligare ett EKG och när Carina fick ännu ondare en kranskärlsröntgen.

– Själva EKG:et visade att det var något galet med mitt hjärta men röntgen tydde inte alls på ett stopp i blodflödet och det fanns inga tecken på att hjärtat hade skadats beständigt. Så det var faktiskt ingen hjärtinfarkt. Däremot hade jag för högt blodtryck, något som jag haft i många år, och som troligtvis gått i arv i släkten.

 

Carina blev inlagd för övervakning och medicinering, bland annat med blodförtunnande och blodtryckssänkande mediciner. Det var ändå först efter ytterligare undersökningar som det stod klart – Carina hade drabbats av brustet hjärta, det vill säga Broken Heart Syndrome. Hennes vänstra hjärtkammare var svullen som en ballong och dessutom totalt overksam.

– Tack och lov fick jag nu vård av en Sveriges främsta specialiser på det området; doktor Elmir Omerovic vid Sahlgrenska sjukhuset. Han forskar kring just Broken Heart Syndrome och berättade att mitt hjärta utan förvarning blivit “paralyserat”.

 

Brustet hjärta orsakas oftast av stress.

– I och för sig känner jag mig inte stressad av att ha för mycket att göra, berättar Carina som vi nu träffar hemma i villan i stadsdelen Önnered i Göteborg. Där bor hon tillsammans med maken Anders, 19-åriga dottern Ida och hunden Ceasar.

– Våra båda äldsta barn, Johan och Dennis, har hunnit flytta hemifrån.

 

I sitt jobb som gruppchef inom äldreomsorgen har Carina ansvar för 20 anställda och 30 gäster – ett arbete hon verkligen trivs med.

– Jag har alltid tyckt om att ha många bollar i luften! Redan som barn var jag ett energiknippe och det har suttit i hela livet. Vid sidan om familj och jobb har jag hela tiden gått olika fortbildningar för att förkovra mig i arbetet och på sikt få nya, än mer engagerande uppgifter.

– Dessutom har jag tyckt att livet känns toppen, positiv jäkt har varit en extra drivkraft.

 

Ändå har Carina drabbats av negativ stress på ett själsligt plan.

– Det började med att min mamma dog för två år sedan. Troligtvis gav jag mig inte tid att sörja ordentligt eftersom vardagsbestyren tog det mesta av energin.

 

Året efter kunde ha slutat i ren tragedi då familjens äldste son Johan råkade ut för en trafikolycka.

– Turligt nog klarade han sig utan skador. Däremot blev hans bil totalförstörd. Det kan låta underligt, men inom mig gnagde ändå obehagliga tankar under lång tid efteråt; tänk om…

 

Strax därefter drabbades Carinas svärfar av cancer och dog hastigt och oväntat.

– Allt det här sammantaget har tydligen tärt hårdare på mig än jag erkänt för mig själv. Istället för att ta mig tid för det egna sorgearbetet har jag tagit på mig rollen som den starka och stöttande för resten av familjen.

– Troligtvis hör det samman med att jag är äldst i en syskonskara på tre. Då sägs det att man blir “den omhändertagande”.

 

Slutat arbeta övertid

Den här januaridagen i början av 2013 fick Carina betala priset för sin egen “duktighet”. Den obearbetade sorgen hann ifatt henne.

– Jag blev kvar ett par dagar på Sahlgrenska sjukhuset, dit min oroliga familj kom rusande så fort de fått besked att jag blivit inlagd. Tack och lov var det ändå inte hjärtinfarkt jag fått, utan “brustet hjärta” som oftast läker relativt snabbt när svullnaden går tillbaka. Men det var en varningssignal; nästa gång kanske det inte alls slutar lika bra.

 

Hon fick ta det extra lugnt ett par veckor och nu har Carina och hennes familj stannat upp, tänkt till och bestämt sig för att vara betydligt varsammare med varandra och vardagen.

– I och för sig jobbar jag som vanligt, även om jag slutat med allt vad övertid heter. Men jag trivs verkligen med mina arbetsuppgifter och människorna jag möter i jobbet.

– Här hemma satsar vi på att äta så nyttigt vi kan och på mera motion. Vi har ju Cesar, vår labradorhanne, som vi tar regelbundna långpromenader med. Förutom det har vi inrett ett litet gym ute i garaget för att ha bekvämt och nära till träning.

 

Numera är Carina en av patienterna i doktor Elmir Omerovics forskningsgrupp.

– Det kändes som en självklarhet att tacka ja när jag fick frågan om jag ville vara med. Det här med brustet hjärta är ju tydligen ett fenomen som främst drabbar stressade kvinnor. Kan jag då tillsammans med andra sprida kunskap om sjukdomen är det ju toppen, konstaterar Carina som fått sig en riktig tankeställare mitt i livet.

 

 

Symtomen är samma som vid infarkt!

 

Elmir Omerovic är forskare och kardiolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

 

Hur kom du i kontakt med fenomenet brustet hjärta?

– 2005 kom en medelålders kvinna in akut med ambulans till oss på Sahlgrenska. Hennes symtom och EKG visade på en akut hjärtinfarkt, så vi inledde med dagens moderna behandling mot det. Men när vi senare röntgade kranskärlen, som hos de allra flesta är rejält förträngda vid en infarkt, så var den här kvinnans kärl helt oskadda! Vi blev förbryllade, hur kunde det komma sig? Vi gick vidare och undersökte hjärtats kammare inifrån och blev än mer brydda; stora delar av vänster kammare stod totalt still, den var helt paralyserad. Ingen med infarkt överlever ett så omfattande stillestånd. Men den här damen gjorde det. Vad var nu detta?

– Två veckor senare fick jag svaret vid en konferens i USA. En föreläsare talade om Broken Heart Syndrom som orsakas av svår stress och plötsligt förstod jag vad vår unika patient drabbats av.

 

Är brustet hjärta ett nytt fenomen?

– Troligtvis inte, de första fallen beskrevs i Japan i början av 1990-talet och troligtvis har fenomenet funnits långt tidigare, men då diagnostiserats som akut infarkt. Numera har hjärtläkarna bättre kunskap och är mer observanta. Idag beräknar vi mellan 1000-2000 nya fall här i landet per år.

– Det finns grupper i flera andra länder som forskar kring detta. Vi samarbetar och försöker sprida det vi vet kring den här märkliga hjärtefrågan.

 

Vilka drabbas och vilka är symtomen?

– En typisk brustet-hjärta-patient är en kvinna i medelåldern som är utsatt för negativ stress. Bland annat är stresshormonhalten (noradrenalin och adrenalin) i kroppen hög. Symtomen är exakt samma som vid infarkt – tryck över eller ont i bröstet, smärta ut i en eller båda armarna, andfåddhet, svettningar och ångestkänslor.

 

Är brustet hjärta ett farligt tillstånd?

– Ja, det kan det vara, även om det stora flertalet patienter självläker ganska snabbt. Men det kan uppstå negativa efterverkningar och då kan det bli farligt. Vi brukar ha patienten under observation de första dagarna så att det inte ska tillstöta något allvarligt.

– I vår egen undersökning där vi redovisade 115 fall av brustet hjärta fick 5 procent, det vill säga 6-7 fall, så pass allvarliga följdverkningar att de avled.

 

Hur lång tid behöver patienten i normalfallet för att återhämta sig?

– Om allt utvecklas väl behåller vi sjuklingen på sjukhuset 3-4 dagar, sedan får vederbörande åka hem med uppmaningen att leva helt normalt, men vara observant på symtom.

Scroll to Top