• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så tolkar du dina drömmar!

  Drömmer du stressdrömmar om bussar som åker ifrån dig och väskor du aldrig hinner packa? Eller har du återkommande drömmar om att tappa hår och tänder? Nu kan du få svar på vad dina drömmar betyder!

  Bild 1291481

   

  Det var i samband med en personlig kris för 30 år sedan som journalisten och författaren Johan Ohlson började intressera sig för drömterapi. Sedan dess har han utbildat sig till drömcoach och skrivit en bok om drömanalys, Manusmetoden – personlig utveckling genom dröm, film och myt (Ica Bokförlag).

   

  Enligt Johan är våra vanligaste drömmar så kallade stressdrömmar.

  – Vi drömmer dem därför att vi står inför konkreta pressande situationer i vårt vardagsliv. Vi kanske har det stressigt på jobbet, ska hålla ett föredrag eller oroar oss för barnen...

   

  Det är även vanligt att vi drömmer återkommande drömmar.

  – De handlar mer om något vi bär med oss i livet, en problematik som vi haft länge, kanske ända från barndomen och som fortfarande inte lösts. Ofta är det en stor befrielse när en sådan problematisk knut blir löst. Det frigör mycket energi.

  Bild 1291482

  Johan anser inte att det går att tolka drömmar generellt.

  – En dröm om ormar betyder ju helt olika saker om man har ormar som hobby eller om man blev ormbiten som barn och har ormfobi. Därför ber jag alltid den som drömt om associationer kring drömmen. Det hjälper mig att få en tydligare bild. Om man till exempel drömt att man blir jagad av en expedit i en kassa så kanske man associerar till obehag i anslutning till att man ska betala. Tolkningen kan då bli att man känner sig ekonomiskt utsatt och har svårt att få pengarna att räcka till. Kanske är det dags att försöka löneförhandla eller byta jobb?

   

  Johan berättar att vi har miljontals minnen lagrade i våra hjärnor, saker vi upplevt, hört och sett genom livet.

   

  När vi sover sammanfogar våra hjärnor dessa minnen, gamla som nya, i absurda kedjor.

  – Det kan tyckas vara skräp men det förunderliga är att när man tolkar drömmar så visar det sig uteslutande att dessa kedjor eller pusselbitar har med våra liv att göra. När vi får hjälp att se hur det hänger ihop så ser vi ofta ett mönster, en slags betydelse. I drömanalys får klienterna påfallande ofta aha-upplevelser.

   

  Vi människor drömmer cirka 250 000 drömmar om vi får leva ett normallångt liv. Johan menar att alla drömmar har betydelse, mer eller mindre.

  – Det är när vi inte lyssnar på varningssignalerna i livet eller signalerna i drömmarna som det till slut kommer mardrömmar. Det är som om något vill skrika åt oss att reagera. Det är lika nyttigt att lyssna på våra obekväma drömmar som att få höra obehagliga sanningar från en god vän!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!