Sluta röka-special: Det är som ett trolleri

Seija Suhonen, 65, rökte upp till tre paket cigaretter om dagen när hon fick erbjudandet av sin arbetsgivare att få gratis behandling med laser mot röksuget. Hon var ytterst tveksam men följde ändå med sina arbetskamrater som nappat på förslaget. Det har hon inte ångrat.

Varför är cigarettröken så farlig?

När man drar ner cigarettröken i lungorna vid ett halsbloss kommer mer än 4 000 skadliga ämnen som finns i röken snabbt in i blodet. Ett 60-tal av ämnena kan orsaka cancer.

 

När man röker får man ökad puls och ökat blodtryck, blodkärlen drar ihop sig och man får sämre kondition.

 

Varannan rökare dör i förtid och i genomsnitt förkortar rökning livet med tio år. Rökningen ökar risken för att få en rad sjukdomar och är ofta den främsta risken för:

 

Lungsjukdomar som astma, lunginflammation, KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) och lungemfysem

Hjärt- och kärlsjukdomar som kärlkramp i benen, åderförfettning, stroke och hjärtinfarkt

Cancer i till exempel lungor, urinblåsa, matstrupe, bukspottkörtel och tarm.

 

Dessutom kan rökningen minska möjligheten att få barn, försämrar immunförsvaret, ökar risken för reumatism, diabetes, benskörhet och försämrar behandlingsresultaten vid all slags behandling.

 

De allra flesta som röker och hälften av de som snusar vill sluta, men det är svårt att bryta nikotinberoendet på egen hand. Med professionellt stöd kan chansen att bli fri från beroendet öka upp till 10 gånger.

 

Utbildade tobaksavvänjare finns på många vårdcentraler, inom företagshälsovården och på apotek. En lista över rökavvänjare i hela landet finns på Psykologer mot tobaks hemsida.

 

Man kan också få hjälp och stöd hos Sluta-Röka-Linjen.

Sluta röka-special: Det är som ett trolleri

Seija Suhonen, 65, från Angered, nappade på sin arbetsgivares förslag att ta hjälp av laser för att bli kvitt röksuget.

 

Sluta röka? Seija Suhonen skrattade för sig själv. Hon hade rökt sedan hon var tretton. Då stod kamraterna och tjatade på solgården hemma i Åbo, tills hon tröttnade och tog ett bloss.

Seija hade väl lite halvhjärtat försökt fimpa några gånger. Men när hon kom på sig själv med att stoppa nikotintuggummi i munnen samtidigt som hon tog en cigarett, gav hon upp. Motivationen fanns helt enkelt inte.

 

Efter femtioett år som rökare kunde det bli tre paket om dagen, hemrullade för att hålla kostnaden nere.

 

Värken i ryggen fördärvade nattsömnen, då satt Seija uppe och tröstade sig med nikotinpinnarna.

 

Men så gick hennes arbetsgivare, Göteborgs kommunala fastighetskontor, plötsligt ut med ett erbjudande till sina anställda rökare – gratis behandling med laserterapi på arbetstid!

 

Seija skakade roat på huvudet, men hängde i alla fall med när två av tjejerna på jobbet skulle gå. Det kunde ju vara spännande att se vad det var för påhitt. Arbetskamraterna gick in. Seija stod sist på tur för behandling och väntade utanför lokalen på Järntorgsgatan i hjärtat av Göteborg.

– Jag rökte ett helt paket medan jag stod där ute. När det till slut var dags blev jag arg på mig själv för att cigaretterna var slut. Nu skulle jag bli tvungen att springa till Pressbyrån för att köpa en ask innan jag tog spårvagnen hem.

 

Kändes märkligt

Seija fick ligga under en filt på en brits, med mörka solglasögon på.

– Jag kände hur laserterapeuten Oscar Lundblad rörde vid mitt ansikte och mina händer med ett föremål, lätt och försiktigt. Det hördes lugn musik och allt var vilsamt. Det här var ju inte alls farligt, tänkte jag. Inte det minsta obehagligt, tvärtom höll jag på att somna. Men inte ett ögonblick trodde jag det skulle fungera.

 

Behandlingen tog 45 minuter. Det var när Seija gick ut igen som den märkliga känslan kom.

– Jag visste inte vad det var. Jag gick nerför trappan och det kändes bara konstigt. Sen kom jag på – röksuget var borta!

 

Vid hållplatsen ställde hon sig medvetet nära två unga tjejer som rökte. Röken blåste rakt på henne. Hon noterade lukten, men kände inget sug. Seija ville helt enkelt inte ha en cigarett.

 

Sluta röka-special: Det är som ett trolleri

Helen de Boersom är laserterapeut behandlar Seija. En lågenergilaserpenna används för att stimulera 56 punkter på kroppen med den hör metoden.

 

Det är företaget Relief som står bakom laserterapin och nya mottagningar öppnar just nu runt om i landet.

 

Helen de Boer, som också är laserterapeut, berättar att behandlingen kom till Sverige 2008, men används som terapimetod i många länder, inte minst England. En lågenergilaserpenna används för att stimulera 56 punkter på kroppen.

– Det är punkter som har inflytande på kroppens sug efter nikotin. Kroppens produktion av endorfiner, som får oss att må gott, stimuleras, man blir lugn och glad. Behandlingen stimulerar också ämnesomsättningen, det dämpar aptiten så man inte går upp i vikt, berättar hon.

 

Helen de Boer fick själv laserterapi efter 35 år som rökare. Inte ens under sina tre graviditeter lyckades hon sluta. Helen har testat det mesta från traditionell akupunktur till tabletter, som vid en närmare granskning visade sig vara antidepressiva och hade en lång lista med biverkningar.

 

Ville inte röka

– Men redan efter en behandling med laserterapi ville jag inte röka. Jag behövde inte. Det är klart att jag tänker på cigaretter ibland, men då tar jag mig en funderare på om jag verkligen vill röka eller det är något annat jag behöver.

 

Hon beskriver hur rökberoendet är som ett pussel med fyra bitar.

– Det finns det kemiska beroendet som vi tar hand om här. Sen finns det sociala beroendet, som blir ett mindre problem eftersom allt färre röker. De tunga bitarna är de känslomässiga – och vanans makt.

 

Därför erbjuder Relief sina kunder dagliga sms som stöd. Det kan vara allt från uppmuntrande tillrop till fakta om det positiva som händer i kroppen när nikotinet är borta.

– Lukten och smaken förändras snabbt. Pulsen går ner och man sover bättre. Efter tre veckor har huden fått tillbaka sin friska ton. Efter fyra månader har blodkärlen börjat repareras. Helst skulle man ju vilja ringa till alla och peppa men det går ju inte. Men det är faktiskt så att färre än tjugo procent behöver ytterligare en behandling.

 

Det är snart ett år sedan Seija rökte. Omgivningen förbluffas och många hade trott att de senaste månadernas prövningar skulle få Seija att gripa efter cigaretterna igen. Två av hennes närmaste har nämligen gått bort.

 

Seijas ljus i den svåra sorgen är de tre sönerna och lilla barnbarnet Ellen, femton månader. Inte ett ögonblick har hon längtat efter ett bloss.

– Jag kan fortfarande tänka att det här är som trolleri. Min son tog en behandling efter mig. Han var på väldigt dåligt humör i en och en halv månad efteråt, men han lyckades sluta snusa.

 

Seija skrattar och slår ut med händerna:

– Jag har alltid köpt kläder med fickor. Fickor är bra att ha till cigarettpaket. Numera är det alltid gott om plats i mina fickor.

 

 

Motivationen viktigast när man ska sluta rökaSluta röka-special: Det är som ett trolleri

 

Hans Gilljam, MD Professor Emeritus

Karolinska Institutet, Institutet för folkhälsovetenskap

 

Vad säger forskningen om lasermetoden?

– Det finns inga studier som bevisar att den fungerar. De som förespråkar metoden kan då anföra att det inte heller finns undersökningar som visar att det inte fungerar.

 

Hur vet man att det inte är så att man själv, omedvetet, väljer att sluta – det vill säga att man tror att metoden hjälper, och därför inbillar sig att man inte vill röka längre. Det fungerar med andra ord som placebo-effekt, fast får ändå ett positivt resultat?

– Vilken åtgärd som helst kan fungera som placebo. Kvarstår då om laserterapin skulle kunna leda till rökstopp annat än som placeboeffekt eller genom att det känns som om man har gjort något aktivt om man betalat en viss summa pengar.

– Vi har i en undersökning visat att de flesta rökare slutar på egen hand genom en plötslig motivationshöjning som kan komma som en blixt från klar himmel. Sen återstår en grupp rökare, ofta med en rökrelaterad sjukdom, som inte klarar av att sluta på egen hand och därför behöver hjälp. Det finns flera metoder att sluta röka, men rökslutets verkliga akilleshäl är återfallen. De kan utlösas av tusen olika individuella skäl. De utgör de sociala och psykologiska delarna av beroendet och är de svåraste att hantera.

 

Seija i reportaget berättar att hon blev av med röksuget, trots att hon egentligen saknade motivation.

– Då lasermetoden inte utvärderats kan man varken säga att den fungerar eller inte fungerar och därmed inte heller vilka den passar för. Motivationen är det viktigaste om man ska sluta röka. Den kan lockas fram och stärkas med till exempel motiverande samtal, den så kallade MI-metoden. En stark motivation kan göra en inbiten storrökare rökfri i ett nafs.

Scroll to Top