Ryggskott: Så blir du fort av med smärtorna!

Ryggskott gör ont. Men smärtan är lurig. Den kan få dig att bete dig på ett sätt som förvärrar plågorna istället för att lindra dem. Här berättar vår reporter, som själv drabbats, om rätt och fel i ryggskottsvärlden!

När bör man söka läkare?

Smärta i ländryggen som kommer helt plötsligt är nästan alltid ryggskott och det kräver inte läkarvård.

Om smärtan däremot kommer smygande och gör mer och mer ont kan det vara en allvarlig åkomma som behöver behandlas. Likaså kan det vara läge på att söka läkare om den starka smärtan inte har mildrats inom en 14-dagarsperiod.

Den som får återkommande ryggskott kan bli hjälpt av ett uppbyggnads- och töjningsprogram hos en sjukgymnast.

Ryggskott: Så blir du fort av med smärtorna!
Även om smärtan är outhärligt vid ryggskott är den absolut ofarlig. Då är det mycket sämre om man blir liggandes stilla.

Första gången jag fick ryggskott gick jag och lade mig i soffan – en ganska naturlig instinkt när det gör ont. Sedan kunde jag inte resa mig igen. Vi fick ringa ambulans och jag pumpades full med smärtstillande för att överhuvudtaget komma upp på båren. Det tog ett par veckor innan den akuta smärtan gick över och ett par månader innan den försvann helt.

Nästa gång betedde jag mig annorlunda. När det small till i ryggen började jag gå runt, runt. Sedan satte jag mig på cykeln och cyklade till jobbet. Jag höll igång hela dagen, trots att det gjorde fruktansvärt ont. Två dagar senare var det ryggonda borta!

Att bli liggande är nämligen inte alls bra för att bli av med ryggskott.

– Det är klokt att vara i försiktig rörelse, säger Björn Strömqvist, professor och överläkare vid ortopediska kliniken på Skånes Universitetssjukhus.

– Man ska alltså helst välja lugn aktivitet före sängen.

Orsakerna är flera. En av dem är att rörelse ökar blodgenomströmningen. Man tror att blodet då kan transportera bort sura ämnen, som ansamlats i ländryggen vid ryggskott. En annan är att rörelse kan få musklerna att slappna av och muskelkrampen som ofta uppstår i ryggen att släppa.

Dessutom är det nästan aldrig bra för kroppen vara helt stilla.

– Vilken led som helst i kroppen som inte används på länge blir stel och har svårt att komma igång efteråt. Tänk att du gipsar en handled till exempel. Efteråt är det besvärligt och kan göra ont att få tillbaka rörligheten. På samma sätt fungerar det med ryggen.

– Den som blir liggande länge i sängen riskerar att hamna i ett långdraget smärttillstånd, där det ingår ett moment av rörelserädsla.

Ändå kan det vara svårt att övertyga sig själv om att hålla igång efter ett ryggskott. Det gör ju så oerhört ont!

– Det viktiga är att veta att smärtan är absolut ofarlig, säger Björn Strömqvist.

– Visst kan man vara lite försiktig, men ryggen går inte sönder även om det gör ont. Smärtan är alltså inte farlig på något vis.

Exakt vad ryggskott beror på vet man inte. Eftersom nio av tio ryggskott läker relativt snabbt – på en till två veckor – har det inte funnits så stor orsak att forska i saken. Och när man har tittat på ryggen med magnetkamera har man inte kunnat se någon speciell anatomisk förklaring.

– En teori är att det är de små facettlederna i ländryggen som har låst sig. I vissa fall kan det nog handla om sprickbildning i en disk. Dessutom tillkommer ofta en sekundär effekt, nämligen att ryggmusklerna försvarar ryggen genom att låsa sig och krampa. Det är en rent omedveten skyddseffekt.

Populär övning: Buga för Silvia

Den här övningen kommer ursprungligen från Tommy Hansson, professor emeritus vid Göteborgs Universitet. Rörelsen, som är bra vid ryggskott, har han döpt till “buga för Silvia”.
* Böj dig framåt i en bugande rörelse, så att musklerna försiktigt tänjs ut.
* Upprepa detta 20–50 gånger per dag.

Anette lider av Bechterews – men promenader lindrar ryggvärken!
Restless legs: Yogan hjälper mot krypningarna i benen!
Scroll to Top