En enkel operation löste mina svåra mensproblem

Efter varje menstruation kände sig Lilian Malmros, 45, trött, hängig och allmänt nere. Störtblödningarna styrde mycket av hennes liv – ända tills hon fick höra talas om en ny metod.

Ballongmetoden – en skonsam behandling

 

Lennart Blomqvist är överläkare vid kvinnokliniken Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i Borås. Här berättar han mer om ett vanligt fenomen bland kvinnor – menorragi – riklig menstruation.

 

Hur pass vanligt är det med riklig menstruation?

– Man beräknar att en av fem kvinnor blöder mer än normalt, vilket är över 80 milliliter under en mensperiod. Samtidigt har en av tio kvinnor så stora problem att det påverkar livssituationen.

 

– Blödningarna kan inte bara orsaka blodbrist och trötthet, utan också bli till besvär då man måste byta binder eller tamponger så ofta att det påverkar både vardagliga sysslor och fritidsaktiviteter. Många vågar inte klä sig i ljusa kläder av rädsla för blodfläckar.

 

– Jag har faktiskt haft patienter som varit tvungna att exakt ha reda på var det finns offentliga toaletter utmed vägen till olika aktiviteter.

  En enkel operation löste mina svåra mensproblem
Överläkare Lennart Blomqvist

 

Vad är orsaken bakom menorragi?

– En vanlig orsak är myom, ofarliga muskelknutor, i livmodern eller polyper på livmoderns slemhinna. Ytterligare en bov i dramat kan vara en kopparspiral som ger extra blödning. Nu är den spiraltypen inte lika vanlig längre sedan hormonspiralen kom. Den minskar istället för ökar mensen.

 

– Så har vi naturligtvis olika blödningssjukdomar, till exempel von Willebrands sjukdom. Men då känner kvinnan ofta redan till den. Till det har vi en stor grupp kvinnor med riklig mens där man inte hittar någon orsak alls till menorragin.

 

Vilka behandlingar finns?

– Numera finns hormonspiralen som ett bra hjälpmedel att minska mensen plus en rad blödningsdämpande läkemedel. Men det finns en del kvinnor som av olika anledningar inte kan eller vill använda hormonpreparat. Då finns två alternativ – operera bort livmodern eller en så kallad ballongbehandling.

Vad innebär ballongmetoden?

– Den innebär att en mjuk värmeballong med cirkulerande varm koksaltlösning förs in i livmodern. Behandlingen går sedan ut på att värmen från ballongen cirkulerar under så högt tryck att slemhinnan därefter inte kan återhämta sig.

Hur lång tid tar ingreppet och är det smärtsamt?

– Metoden vi använder här i Borås tar elva minuter, sedan behövs några minuter extra av förberedelse. Kvinnan är sövd under behandlingen och känner absolut ingenting.

 

– Däremot kan hon ha ont några timmar efter ingreppet. Men då finns hon kvar här på uppvakningen på sjukhuset. Naturligtvis får hon läkemedel mot smärtan i den mån hon behöver. Smärtan är väldigt individuell, en del har inte alls ont, medan andra har det.

Kräver metoden sjukhusvistelse och sjukskrivning?

– Nej, patienten kan åka hem efter några timmar och de flesta kan återgå till arbetet redan dagen efter behandlingen. Däremot kommer hon att ha en tunn blodblandad flytning några veckor framåt. Efter det har hon ytterst lätta blödningar eller inga blödningar alls under mensperioden.

Vilka fördelar har ballongmetoden?

– Det är ett snabbt och helt komplikationsfritt ingrepp, som inte kräver sjukskrivning. Att jämföra med en operation för att ta bort livmodern då kvinnan behöver sjukhusvård under några dagar och sedan sjukskrivning 3-4 veckor.

Varför är ballongmetoden inte mera spridd?

– Det har jag funderat över många gånger. Själv har jag opererat cirka hundra kvinnor och nästan alla har blivit helt nöjda och ingen har behövt sjukskrivning.

 

– Ballongmetoden – som finns av flera olika typer, men alla påminner om varandra – är ingen ny behandling. Många kvinnor har dock upplevt att ingreppet gjort ont. På en del sjukhus slutade man därför använda metoden och den sjönk i glömska. Här på sjukhuset har vi arbetat mycket för att patienten ska vara så smärtfri som möjligt och uppleva metoden som betydligt bättre än att ta bort hela livmodern.

 

– Så jag kan faktiskt uppmana kvinnor som vill göra något åt sin rikliga mens, att fråga efter ballongmetoden på sitt hemsjukhus.

Kan alla kvinnor, när man inte hittar någon orsak till menorragi, behandlas med ballongmetoden?

– Nej, bara de kvinnor som inte planerar att föda fler barn. Det är nämligen inte bra att bli gravid efter ingreppet, risken för missfall ökar rejält.

 

En enkel operation löste mina svåra mensproblem
Lilian led av svåra smärtor och riktliga blödningar. Nu är hon utan besvär efter en enkel operation!

 

Lilian Malmros vet vad det vill säga att ha menstruationsproblem. Under nära nog tjugo år led hon av svår magvärk och störtblödningar.

– Minst en vecka varje månad var rena plågan. Framförallt fick jag fruktansvärda blödningar. Det kändes oerhört stressande, inte minst då jag hade en timmes bilresa till och från jobbet. Det hjälpte inte att ha både tampong och tjock binda samtidigt, ofta hade jag blött igenom innan jag kom fram.

– Dessutom hade jag ont!

 

Det kändes handikappande och tog hårt på krafterna.

– Efter varje mens var jag helt slut, kände mig trött, hängig och allmänt nere. Förmodligen hade jag blodbrist, men värst var ändå osäkerheten över att inte ha tillräckligt skydd.

Lilian bor i villa i Svenljunga tillsammans med sin man Ronny. Deras tre barn är vuxna.

– När vår minsting Jessica föddes för 20 år sedan, tyckte Ronny och jag att familjen var lagom storleksmässigt. Men eftersom jag haft oerhört lätt att bli med barn så gick jag igenom en sterilisering, berättar Lilian.

– Redan tidigare hade hon riklig mens, men efter de tre graviditeterna blev värken och blödningarna allt jobbigare. Det var också påfrestande att i stort sett inte kunna umgås normalt med andra människor under mensperioderna.

– På jobbet fick jag ju berätta som det var och skulle jag träffa andra utanför familjen var jag tvungen att avslöja mina besvär. Som när vi var på långresa på mc till Italien tillsammans med ett gäng vänner. Då måste jag bara tala om varför jag måste stanna och leta rätt på en toalett titt som tätt.

Ballongmetoden

Det var i samband med en vanlig kontroll på kvinnokliniken vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, som Lilian berättade för den kvinnliga läkaren om sina problem. “Du borde använda hormonspiral”, rådde hon. “Det är effektivt mot rikliga blödningar”.

Men jag vill inte använda hormonpreparat. Då ville jag hellre få livmodern bortopererad. Men läkaren berättade om ett annat alternativ.

Det var då Lilian för första gången fick höra talas om den så kallade ballongmetoden.

– Jag tyckte den lät helt fantastiskt och på så sätt fick jag återigen kontakt med överläkaren Lennart Blomqvist. Det var han som steriliserat mig en gång i tiden.

 

Det är viktigt att den som ska genomgå ballongmetoden inte vill ha flera barn och det ville ju inte Lilian.
För snart två år sedan opererades hon.

– Det var på min 44-årsdag, jag fick komma till dagkirurgin på morgonen. Där sövdes jag och när jag sedan vaknade upp så hade jag faktiskt riktigt ont i magen. Men jag fick värktabletter och efter ett par timmar fick jag åka hem från sjukhuset.

Magvärken satt i ett par dagar, ungefär samma typ av värk som Lilian alltid haft under mens, men inte värre än att den lättade med vanliga värktabletter. Sedan kunde hon återvända till sitt arbete i stort sett direkt efter ingreppet.

– Månaden efter hade jag en vätskeblandad blödning, men när det väl var över blev allt så mycket bättre!

  En enkel operation löste mina svåra mensproblem
– Fråga efter ballongmetoden om du söker hjälp med mensproblem, säger Lilian, som slapp operera bort livmodern.

Numera varar Lilians högst begränsade menstruation som längst tre dagar.

– Dessutom har jag inte det minsta ont! Gissa om jag är nöjd, jag har fått ett nytt liv!


Född i Norge

Lilian kommer ursprungligen från norska Larvik.

– Som tonåring flyttade jag hit till Svenljunga tillsammans med min mamma. Efter ett par år flyttade mamma igen, men jag blev kvar eftersom jag då hade träffat min Ronny.

 

Det blev bröllop och så kom barnen till världen: Jimmy, nu 26, Jonas, 22, och så dottern Jessica, 20.

Till Lilians stora glädje har nu Jessica också berikat familjen Malmros med ett litet barnbarn, Oliver, 3 månader.

– Ett under, kommenterar mormor, som en stund senare tar en promenad med nytillskottet. 

 

Charmtrollet Oliver är varmt klädd i vit isbjörnsoverall försedd med både öron och svans.

När de egna barnen nu blivit vuxna kan Lilian och hennes Ronny ägna än mera tid åt sin stora hobby att resa. Emellanåt blir det då tillsammans med familjeklenoden, en Harley Davidson-mc.

– Två gånger har vi varit över i USA med vänner från mc-klubben för att hyra motorcyklar och åka kultvägen Route 66.

 

Det har varit helt otroliga upplevelser.

– Samtidigt flyger vi gärna söderut under den mörka årstiden. Vårt absoluta favoritställe är Thailand.

Nu kan Lilian ge sig ut på äventyr överallt utan att vara rädd för sina mensperioder.

– Ärligt talat tycker jag att det är mycket märkligt att inte ballongmetoden är mer omtalad! För mig gav den möjlighet till ett normalt liv och jag rekommenderar den mer än gärna till andra kvinnor!

 

  En enkel operation löste mina svåra mensproblem
Numera kan Lilian vara hur aktiv som helst utan att behöva tänka på att ha tillräckligt med bindor och tamponger i reserv. Barnbarnet Oliver är varm i sin isbjörnsmundering. 

 

 

Scroll to Top