Du behöver
- 2.5 dl vispgrädde
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl flytande honung
- 0.5 g saffran
- 0.5 msk mörk rom
- äggulor
- 1 dl strösocker
Hallonsås
200 g fryst hallon
1 dl florsocker
Gör så här
Koka upp grädde, mjölk, honung, saffran och eventuellt rom i en kastrull.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning tills den tjocknar eller är 85°. Den får inte koka! Häll över i en bunke och låt glassmeten kallna i till exempel ett kallt vattenbad.
Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar. Låt eventuellt stelna till i frysen en stund. Alternativt ställ glassmeten i frysen och rör var 30:e minut tills den är krämig och helt frusen.
Hallonsås: Mixa hallon med florsocker till en sås. Sila bort kärnorna om du önskar såsen helt slät.