Grekiska gyros

Skapa semesterkänsla hemma med en middag som smakar Grekland! Vi lagar gyros på lammkött med yoghurtdressing och melonsallad.

4 portioner

Du behöver

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk hel koriander
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ kruka mynta
  • 1 dl olivolja
  • 700 g strimlat lammkött

Yoghurtdressing

2 dl grekisk yoghurt
1 tsk spiskummin
saft från 1 lime
2 msk sesamolja

Vattenmelonsallad

400 g vattenmelon
200 g tomater
1 gurka
1 rödlök
100 g fetaost
½ kruka mynta
4 msk olivolja
salt

Servering

8 pitabröd

Gör så här

1

Stöt spiskummin, koriander, vitlök, chiliflakes och myntablad i en mortel.

2

Tillsätt olivolja och rör om. Häll marinaden över köttet. Låt dra i 30 minuter, gärna ­längre.

3

Hetta upp en stekpanna på hög värme. Stek köttet i 4–5 minut-er i omgångar.

4

Yoghurtdressing: Rör samman yoghurt, spiskummin, limesaft och sesamolja.

5

Vattenmelonsallad: Dela och tärna vattenmelonen. Kärna ur och tärna tomater och gurka. Blanda melon, tomat och gurka i en skål.

6

Skala och skär löken i tunna båtar. Tärna ­fetaosten. Vänd ner lök och fetaost i melonblandningen. Hacka myntan och blanda i den tillsammans med olivolja, salt och peppar.

7

Servering: Värm ­pitabröden. Bjud med lammgyros, dressing och vattenmelonsallad.

Scroll to Top