Köttfärspiroger

Köttfärsfyllda piroger är smidiga att ta med sig när det vankas utflykt och mättar fint. Servera med sallad och tomater.

16 stycken

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl

Fyllning

500 g köttfärs
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraîche
1 msk kalvfond
1 tsk oregano
salt och peppar
150 g riven cheddar

Pensling

ägg
sesamfrön

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills den lösts upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och det mesta av mjölet.

2

Arbeta degen väl tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3

Fyllning: Fräs färsen smulig i smör. Skala och hacka lök och vitlök och fräs med färsen i 5 minuter.

4

Tillsätt tomatpuré och fräs en minut. ­Tillsätt crème fraiche och fond och krydda med oregano, salt och peppar. Koka ihop i 5 minuter. Låt svalna.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till en längd. Dela den i 16 bitar och rulla bollar. Kavla ut varje till en rundel, 12 cm i diameter.

6

Lägg en klick färs i mitten och strö på ost. Pensla kanten med uppvispat ägg. Vik ihop och nagga kanten med gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.

7

Pensling: Pensla med ägg och strö på sesamfrön.

8

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

Scroll to Top