Du behöver
- 1 st färsk kyckling
- 100 g rumsvarmt smör
- 3 st pressade vitlöksklyftor
- rivet skal från 1 citron spara citronen till fyllningen
- 2 msk hackad färsk
- timjan
- salt
- peppar
- 600 g delikatesspotatis
- 2 st palsternackor
- 2 st morötter
- 250 g brysselkål
Fyllning
1 st citron se ovan
1 st äpple
Pensling
25 g smör
2 msk kinesisk soja
Ugn: 200°
Gör så här
Tvätta kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
Rör ihop rumsvarmt smör, pressad vitlök, citronskal, timjan, salt och peppar. Lossa försiktigt skinnet vid bröst och lår och tryck in smöret under skinnet.
Fyllning: Skär citron och äpple i bitar och lägg in i kycklingen. Bind ihop benen med steksnöre. Lägg kycklingen i en smord ugnsform med bröstsidan upp.
Pensling: Smält smöret och blanda i soja, salt och peppar och pensla kycklingen med blandningen.
Tillaga kycklingen i ugnen, ca 45 minuter, tills innertemperaturen vid benet är 80°.
Tvätta potatisen. Skala palsternacka och morot. Ansa brysselkålen. Skär allt i bitar och lägg runt kycklingen i formen när den varit inne i ugnen i 15 minuter. Tillaga tillsammans med kycklingen tills den är klar.