Kardemummalängder med hasselnötter

Läcker vetelängd med god smak av kardemumma och hasselnötter. Den här längden smakar fint till kaffe eller varm choklad.

2-4 stycken

Du behöver

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning

150 g smör
1 dl strösocker
2.5 msk malen kardemumma
2 tsk mortlade kardemummakärnor

Pensling och garnering

1 st ägg
pärlsocker
1 dl finhackade hasselnötter

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°.

2

Smula ner jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör om tills jästen lösts upp.

3

Rör i salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjölet i omgångar men spara lite till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

4

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 eller 4 bitar och kavla ut varje del till en ca 20 x 30 cm stor platta.

5

Fyllning: Bred på smöret och strö över socker, kardemumma och kardemummakärnor.

6

Rulla ihop till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Klipp centimetertjocka jack i sidorna. Låt jäsa i ca 30 minuter.

7

Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och hasselnötter.

8

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Scroll to Top