2-4 stycken
Du behöver
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk stött kardemumma
- 14 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör
1 dl strösocker
2.5 msk malen kardemumma
2 tsk mortlade kardemummakärnor
Pensling och garnering
1 st ägg
pärlsocker
1 dl finhackade hasselnötter
Ugn: 200°
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
Smula ner jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör om tills jästen lösts upp.
Rör i salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjölet i omgångar men spara lite till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 eller 4 bitar och kavla ut varje del till en ca 20 x 30 cm stor platta.
Fyllning: Bred på smöret och strö över socker, kardemumma och kardemummakärnor.
Rulla ihop till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Klipp centimetertjocka jack i sidorna. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och hasselnötter.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.