Chokladkaka med vinbär och valnötter

Vinbären gör att chokladkakan får det där lilla extra. Valnötterna strör du i formen och ovanpå kakan.

Du behöver

  • 2 msk smör mjukt
  • 50 g valnötskärnor
  • 125 g smör mjukt
  • 2.5 dl brun farin
  • 3 st ägg
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 2 msk mjölk
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 dl vetemjöl fullkorn för kakor och bröd
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 125 g vinbär röda

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj en 1 1/2-liters avlång bakform med smör. Hacka valnötskärnorna och strö dem i formen. Spara 2 msk att strö över kaksmeten innan den gräddas.

2
Vispa smör och brun farin fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget.

3
Bryt chokladen i bitar och smält den i en djup tallrik i mikron, ca 1 1/2 minut på full effekt. Rör ner chokladen i smeten och tillsätt mjölken.

4
Blanda mjölsorterna med bakpulver, salt, apelsinskal och röda vinbär. Rör ner blandningen i smeten och rör om försiktigt. Häll smeten i bakformen och släta till ytan. Strö över resten av de hackade valnötskärnorna.

5
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt kakan stå 5 minuter i bakformen innan du stjälper upp den.

Scroll to Top