6-8 bitar
Du behöver
- 150 g kylskåpskallt smör
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl siktat florsocker
- 1 äggula
Chokladfyllning
100 g mjölkchoklad, i bitar
150 g mörk choklad med minst 55% kakaohalt
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
100 g smör, i bitar
Mascarponefrosting
2 ½ dl kall vispgrädde
150 g kall mascarpone
1 dl siktat florsocker
½ msk vaniljsocker
Topping
kakao
lingon
Ugn: 200°
Gör så här
Mixa smör, mjöl och florsocker till en smulig deg i en matberedare. Tillsätt äggulan och mixa till en slät deg. Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck fast ett smort bakplåtspapper i botten på en smord pajform med avtagbar kant, ca 22 cm i diameter. Tryck eller kavla ut degen.
Grädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter eller tills bottnen fått gyllene färg på kanterna. Låt svalna
Chokladfyllning: Dela all choklad i mindre bitar. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad i en kastrull. Låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt salt, smör och mjölkchoklad. Rör om så att chokladen smälter.
Häll fyllningen i pajskalet och låt stelna i kylen i minst 4 timmar.
Mascarponefrosting: Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig frosting. Fördela i en tyll och spritsa små bollar på fyllningen över en del av pajen.
Topping: Sikta över kakao. Toppa med bär.