Du behöver
- 1 kg blåmusslor
- 0.5 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 2 msk rapsolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 3 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 3 dl vispgrädde
- 1 st finhackad röd chili
- salt och peppar
Vitlöksbaguette
0.5 st baguette
100 g rumstempererat smör
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk rivet citronskal
2 msk hackad persilja
Garnering
purjolök
citrontimjan
hackad persilja
Ugn: 250° grill
Gör så här
Skölj musslorna. Kontrollera att musslorna sluter skalen genom att knacka dem lätt i köksbänken. Om de inte sluter sig och förblir öppna – kasta dem!
Hacka löken och vitlöken. Tärna moroten. Fräs i rapsolja i en stor gryta.
Späd med vitt vin, sätt plattan på högsta värme och lägg ner musslorna. Lägg på lock och koka i 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden. När musslorna är kokta öppnar de sig. Kasta de oöppnade.
Ta upp musslorna. Häll vatten, fond och grädde i grytan. Koka upp och tillsätt morot och chili. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ta musselköttet ur de flesta skalen. Fördela i soppskålar. Häll på soppan.
Vitlöksbaguette: Skär baguetten i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Blanda smör, vitlök, citronskal och persilja. Smaka av. Bred smöret på brödet och gratinera i 5 minuter.
Garnering: Garnera med hela musslor,
Förvara inte musslor i plastpåse. Lägg dem i en skål och ställ in den i kylen. Samma sak gäller för alla sorters skaldjur.