Krämig blåmusselsoppa med vitlöksbaguette

Läckert krämig blåmusselsoppa med vitt vin och grädde. Till det ett härligt vitlöksbröd. Lyxiga smaker från det stora blå, vackert serverat i djupa tallrikar.

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 0.5 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st finhackad röd chili
  • salt och peppar

Vitlöksbaguette

0.5 st baguette
100 g rumstempererat smör
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk rivet citronskal
2 msk hackad persilja

Garnering

purjolök
citrontimjan
hackad persilja

Ugn: 250° grill

Gör så här

1

Skölj musslorna. Kontrollera att musslorna sluter skalen genom att knacka dem lätt i köksbänken. Om de inte sluter sig och förblir öppna – kasta dem!

2

Hacka löken och vitlöken. Tärna moroten. Fräs i rapsolja i en stor gryta.

3

Späd med vitt vin, sätt plattan på högsta värme och lägg ner musslorna. Lägg på lock och koka i 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden. När musslorna är kokta öppnar de sig. Kasta de oöppnade.

4

Ta upp musslorna. Häll vatten, fond och grädde i grytan. Koka upp och tillsätt morot och chili. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Ta musselköttet ur de flesta skalen. Fördela i soppskålar. Häll på soppan.

6

Vitlöksbaguette: Skär baguetten i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Blanda smör, vitlök, citronskal och persilja. Smaka av. Bred smöret på brödet och gratinera i 5 minuter.

7

Garnering: Garnera med hela musslor,


Kommentar:
Förvara inte musslor i plastpåse. Lägg dem i en skål och ställ in den i kylen. Samma sak gäller för alla sorters skaldjur.

Scroll to Top