Trifle med amaretto marinerad sockerkaka, färska bär och vispgrädde

Amaretto är en god Italiensk likör som förhöjer smaken på denna dessert. Faktiskt är att man kan göra den utan likör också, då får vi snabbt doppa sockerkakan i färskpressad apelsinjuice. Resultatet blir inte likadant men också gott.

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 l jordgubbar
  • 1 dl hallon
  • 1 dl blåbär
  • 1 dl amaretto mandellikör

Kakan

ägg
2.5 dl strösocker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl standardmjölk
50 g smör
mynta

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175°. Börja med att baka kakan, detta kan du självklart göra dagen innan. Vispa samman ägg och socker pösigt med hjälp av en elvisp.

2

Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten. Koka upp mjölk och smör och blanda ner i smeten.

3

Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formens botten.

4

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35–40 minuter, känn med sticka. Tag ut kakan och låt den kallna.

5

Vispa samman grädden. Ansa bären och snoppa jordgubbarna. Halvera eller kvarta dem. Bryt eller dela sockerkakan i bitar du kommer att få en bit sockerkaka över, den får du bjuda på till fika sen.

6

Doppa sockerkaksbitarna snabbt i amaretton så att de får smak av likören. Fördela sockerkaka, grädde och de olika bären i burkar, glas eller skålar. Det är fint att använda sig av glas som har lite fot, det gör inget om glasen är olika det är bara fint.

7

Avsluta med bär på toppen och garnera med kryddgrönt.

Scroll to Top