Kan jag laga egen mat till hundarna?

Jag köper så kallat helfoder till mina två hundar, men tycker att det blir väldigt dyrt. Kan man inte laga maten själv och få lika...

Jag köper så kallat helfoder till mina två hundar, men tycker att det blir väldigt dyrt. Kan man inte laga maten själv och få lika bra näring. Finns det någon bra bok med recept på hundmat?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Visst kan man laga mat själv till sina djur. Men vem skall man lyssna på? Vem har rätt?

Hundmatsdebatten är lika frän som den på människosidan, med tvärsäkra påståenden om extrema dieter och deras totala överlägsenhet.

Vill du basera dina recept på modern vetenskap kommer det en ny bok under 2010 av Marie Sallander och Susanne Markbjer om hemlagad hundmat. Tror du djupt på ekologisk kost, på råutfodring eller något annat får man i första hand leta på internet.

Tänk på att de recepten i bästa fall är grundade på erfarenhet (nog så viktigt) och sällan på vetenskapliga studier. Använd sunt förnuft och undvik extremdieter. I grunden kan de flesta hundar överleva på lite av varje, de är allätare och kan utnyttja många olika foderslag.

Vanligaste misstaget är överutfodring med för mycket energi (många kolhydrater är energitäta) och dålig balans mellan kalk och fosfor om man ger mycket kött.

Om huvudargumentet för att laga mat är kostnaderna skall du fundera en eller två gånger. Varken råvaror eller rester av vår egen mat är gratis.

Scroll to Top